Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprördhet över norsk asyldom

Annons

Två asylsökande barns öde har lett till kritik mot Norges invandringspolitik. Högsta domstolen har slagit fast att barnen inte får stanna, trots att de tillbringat större delen av sina liv i Norge.

Nioårige Mahdi Shabazi, vars föräldrar är kristna iranier, har bott i Norge sedan han var två år gammal. Jämngamla Verona Delic och hennes syster är födda i Norge, men utvisades i mars till föräldrarnas hemland Bosnien. Båda familjernas utvisningsbeslut har godkänts av högsta domstolen i en dom som betraktas som prejudicerande och kan påverka ytterligare 450 barn i liknande situation.

En oenig högsta domstol ansåg att barnens bästa vägde tungt, men inte tillräckligt tungt för att riva upp utvisningsbesluten.

Beslutet kritiseras hårt av norska kyrkan och biskopen i Bergen anklagar den rödgröna regeringen för att driva en omänsklig asylpolitik. Kyrkan fick snabbt mothugg från det invandringskritiska Fremskrittspartiet, som anser att kyrkan inte har med politik att göra.

Beslutet var en seger för rättssäkerheten, säger partiets invandringspolitiske talesman Per Willy Amundsen.

Regeringen anser inte att det är felaktigt att utvisa barnen.

Jag lyssnar till kritiken, men håller inte med eftersom vi för en konsekvent och rättfärdig invandringspolitik, säger Pål K Lönseth, statssekreterare vid justitiedepartementet.

Mer läsning

Annons