Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörd stämning i Diyarbakir

Annons

En stor folkmassa ska på juldagen ha försökt storma en domstolsbyggnad i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, där det pågick förhör med personer som gripits av turkiska myndigheter. Svenska Evin Cetin var vittne.

Bland de gripna fanns åtta kurdiska borgmästare och ordföranden i en människorättsorganisation. Demonstranterna krävde att de skulle friges.

Evin Cetin, socialdemokrat från Sverige som var på plats, uppgav på fredagen att omkring 25 000 personer hade samlats utanför domstolen i väntan på besked om vad som ska hända med de gripna.

Borgmästarna, och en lång rad andra personer, greps av turkisk polis i en gryningsräd på julafton. Målet uppgavs ha varit kurdiska separatister, men kurdföreträdare har kallat myndigheternas agerande för övergrepp.

Agerandet går tillbaka på ett domstolsbeslut i Turkiets högsta domstol, som förbjudit partiet DTP på grund av beskyllningar om att partiet haft kopplingar till PKK. Domen har väckt våldsamma kurdiska protester.

Efter förbudet har partimedlemmar i stället anslutit sig till ett nytt parti, Freds- och demokratipartiet.

Åklagarmyndigheten i Diyarbakir uppgav i torsdags att 43 personer gripits, medan kurder talade om uppemot 80 gripna.