Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörd stämning i Diyarbakir

En stor folkmassa ska på juldagen ha försökt storma en domstolsbyggnad i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, där det pågick förhör med personer som gripits av turkiska myndigheter. Svenska Evin Cetin var vittne.

Bland de gripna fanns åtta kurdiska borgmästare, flera kurdiska parlamentsledarmöter och ordföranden i en människorättsorganisation. Demonstranterna krävde att de skulle friges.

Läget utanför domstolen var spänt ännu sent på fredagen, berättade Evin Cetin (S) som befann sig utanför rättegångssalen.

Åtta gripna personer har släppts, men åtal ska väckas mot 28 gripna, sade Cetin till TT.

Cetin beräknade att omkring 35 000 demonstranter befann sig vid domstolsbyggnaden, där ett tusental poliser med vattenkanoner och stridsvagnar bevakade rättegången.

Enligt Cetin hade 99 borgmästare från kurdiska områden och 21 parlamentsledamöter infunnit sig vid rättegångssalen. De vägrade lämna platsen om inte samtliga gripna släpps.

Flera av de gripna tillhör det nybildade partiet Freds- och demokratipartiet som ersatt förbjudna DTP.

Cetin säger också att talespersoner för partiet kräver att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan uttalar sig om gripandena.

Borgmästarna, och en lång rad andra personer, greps av turkisk polis i en gryningsräd på julafton. Målet uppgavs ha varit kurdiska separatister, men kurdföreträdare har kallat myndigheternas agerande för övergrepp.

Agerandet går tillbaka på ett domstolsbeslut i Turkiets högsta domstol, som förbjudit partiet DTP på grund av beskyllningar om att partiet haft kopplingar till PKK. Domen har väckt våldsamma kurdiska protester.

Efter förbudet har partimedlemmar i stället anslutit sig till det nya Freds- och demokratipartiet.

Åklagarmyndigheten i Diyarbakir uppgav i torsdags att 43 personer gripits, medan kurder talade om uppemot 80 gripna.