Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörd Insändare: "Kulturskymningen sänker sig över Härnösands skolor – låt Franzénskolan behålla namnet"

Den rödgröna kommunledningen i Härnösand verkar sakna all känsla för historiska och kulturella värden.

Man har på kort tid raderat bort de bemärkta namnen Ångström och Landgren från våra skolor, samt är på väg att till och med förpassa Franz Michael Franzén till glömskans arkiv.

Franzén är utan jämförelse den mest kände och prominente Härnösandsbon under de senaste århundradena och det finns alla skäl till att bevara och hedra hans minne.

Han var ledamot av fem akademier: Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien, Krigsvetenskapsakademien, Musikaliska Akademien, samt inte minst Svenska Akademien, där han var ständig sekreterare åren 1824-34.

Han var dessutom biskop i Härnösand från 1831, samt har skrivit ett trettiotal psalmer och författat otaliga skrifter.

Han innehade dessutom tre professurer, bland annat i historia. Det finns ingen Härnösandsbo genom tiderna som gjort sådant avtryck i vår kommuns historia som Franzén. En sådan person får inte glömmas bort.

■■ För fler insändare, klicka här.

Nu föreslår namnkommittén med samhällsnämndens ordförande Sara Nylund (S) i spetsen att det inte längre finns skäl till att hedra Franzéns minne genom att uppkalla en skola efter honom. Den nyrenoverade skolan ska inte längre få heta Franzénskolan, utan istället ersättas av namnet Vendela Hellman, vars meriter är att hon var kvinna och bodde på Murberget samt var gift med museets grundare Theodor Hellman. Inga särskilt starka meriter!

Det rödgröna styret i Härnösand må kalla sig feministiskt, men det finns gränser för hur man handskas med Härnösands historia och kulturella värden. Att ersätta den i hela Sverige mest kände Härnösandsbon med en totalt okänd person är inget annat än en respektlös kulturskymning – för att inte säga skandal.

Ordspråket ”Om man inte känner till det förflutna, förstår man inte nutiden och är inte lämpad att forma framtiden”, kännetecknar den rödgröna kommunledningen i Härnösand. Det är djupt tragiskt!

Men, det finns tid att tänka till och ändra sig.

Lennart Bolander

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel