Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplyst hos Bergströms

/
  • Farstukvisten är pyntad och upplyst hos makarna Bergström.
  • Varje julaftonsmorgon, efter julgröten och skinkmackan, klär sig makarna Märta och Sven Bergström i tomtedräkt och tar med sig tillresta tomtenissar. De besöker alla fem grannar i byn Brännan för att önska en god jul med en liten julklapp.
  • Fredagen innan första advent lyser det alltid i Bergströmsgården i byn Brännan, Långviksmon.

Sven och Märta Bergström, Långviksmon, älskar julen. Första advent ska husfasader, buskar och träd utomhus vara upplysta. Inomhus är det bara granen som fattas. Numera är inte allt på julbordet hemlagat. Annat var det förr.

Annons

Makarna Bergström har framlevt sina dagar på den ort där de föddes. Här finns deras gemensamma rötter och många upplevelser genom åren tillsammans med de åtta barnen. Familjen har växt och det finns 20 barnbarn, ett barnbarnsbarn och bonusbarnbarn. De som inte har för långt att resa kommer hem, för mysfaktorn att få uppleva julen i barndomshemmet och njuta av mors hembakta kaffebröd och hemlagade mat. Trots att Märta Bergström uppnått den aktningsvärda åldern av 73 år fortsätter hon göra så mycket som möjligt själv.

– Jag har bakat sju kaksorter hittills men det ska bli dubbelt så många innan jul, jag älskar att laga mat och baka. Till advent ska det finnas saffransbröd och pepparkaka, skinka och julgröt. Julgardiner och pynt inomhus ska vara klart till advent. Till julen måste det bland annat finnas struvor, munkar, rullrån och smörkransar, och jag har ett barnbarn som alltid ska ha mördegskakor, säger Märta Bergström.

– Jag får höra kommentarer " nog ser vi att du mår bra." Det är väl självklart när man har en matglad fru, säger Sven Bergström.

Sven och Märta Bergström pratar i munnen på varandra för att övertyga att inför julen " vi är lika galna båda två." Söner och döttrar, sonhustrur och svärsöner gör sitt för att skapa julstämning utomhus.

– Vi har haft utebelysning i 15 år. De brukar komma hem en helg i november och hjälpa till att sätta upp all belysning utomhus, säger Sven Bergström.

Gårdens byggnader och träd lyser upp mörka morgnar och kvällar vilket observeras av förbipasserande motorburna. Barn som åker till och från skolan i buss är förtjusta.

– Skolbussen vänder nere vid vägen. Det är en tradition att barnen ska se julbelysningen från skolbussen på fredag den första helgen i advent, säger Märta Bergström.

När barnen var små var självhushållning en självklarhet. Sven Bergström hade jobb som lastbilschaufför och på fritiden sysslor inom jordbruket. Hustrun var hemma med barnen på heltid och skötte ladugårdens mjölkkor, kalvar och grisar.

– Den tid vi hade djur i ladugården slaktades det i november och det mesta på julbordet var hemlagat. Syltor, press och kalvsylta, ett par sorters korvar, Janssons, fatost och inte att förglömma "blana", köttbullar, revbensspjäll, leverpastej och leverbiffar, skinka, rödbetssallad, flera ostar, rullströmming och sillsorter, ägg, grisfötter och gravad lax. Men det har blivit mindre med åren, skinkan köps numera, säger Märta Bergström och fortsätter.

– Jag glömmer aldrig när vi var nygifta och Sven hade köpt tre kilo långa när det var dags att lägga i blöt!! Fisken svällde och svällde vilket gjorde att det till sist fanns tre träsåar i källaren. Jag fick springa upp och ner och fylla på vatten, vi åt lutfisk till påsk tror jag, säger Märta Bergström, och det skrattas gott åt minnet och det unga parets oerfarenhet om vad som händer när torkad spillångan läggs i blöt.

Förr bereddes lutfisken genom att göra så kallad spillånga. Fisken rensades och ryggbenet togs ut. Fisken spändes därefter ut med träspjälor (spilor) och hängdes ut för att torka. Långa betraktas som en god matfisk och anrättas färsk eller saltad. Mest vanligt är att långa används för beredning till lutfisk. Numera fileas fisken och torkas inomhus i torktunnlar.

1989 såldes djuren i ladugården av den enkla anledningen att jordbruket redan då var på fallrepet enligt Sven Bergström. När de yngsta barnen gick i högstadiet började Märta Bergström studera på Komvux. Hon tog studenten 1983 och med benäget bistånd av arbetsförmedlare Gunnar Näslund utbildades hon året därpå till svetsare med anställning hos Bröderna Ekbergs, hos vilka hon jobbade fram till pension.

– Man ville väl efter alla år med att städa och diska ha annat att syssla med, säger Märta Bergström.

Mer läsning

Annons