Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelse om Farc i Colombia

Annons

Colombias regering och gerillan Farc har nått en överenskommelse om rebellernas framtida politiska deltagande. Genombrottet har gjorts vid fredssamtalen som hålls i Kubas huvudstad Havanna.

Frågan om Farcs framtid har varit en av de springande punkterna i de utdragna förhandlingarna.

Gerillan Farc, med marxistisk ideologi, har bekämpat den colombianska regeringsmakten i decennier. Fler än 200 000 personer har dödats i konflikten.

Tidigare har Colombias regering och Farc delvis kommit överens om omfattande frågor som rör landreformer i det latinamerikanska landet. Uppgörelsen gjordes i maj i år, rapporterar Reuters.

Regeringens chefsförhandlare Humberto de la Calle sade då att genombrottet innebar "en verklig möjlighet att nå fred genom dialog".

Landreformen väntas innebära ekonomiska satsningar och sociala insatser i fattiga jordbruks- och bergsområden. Även fördelning av land till fattiga bönder ingick i avtalet som även det slöts i Havanna.

Fyra avgörande frågor återstår dock att lösa. En av dem är narkotikahandeln, som varit en av Farc-gerillans stora inkomstkällor. Även stöd och ersättning till konfliktens offer finns med på dagordningen.

Parterna inledde förhandlingarna i Kuba för ett år sedan med målet att få till stånd en fred på konflikten som sargat landet i snart ett halvsekel.

Farcs förhandlare Ivan Marquez antyder att regeringen och gerillan verkligen kommer kunna att nå en slutgiltig fredsuppgörelse.

Mer läsning

Annons