Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter om Adobeanvändare stulna

Annons

Hackare har kommit över uppgifter från flera miljoner av mjukvarujätten Adobe Systems kunder. Dessutom har källkod till populära program som Acrobat stulits, och befaras kunna utnyttjas i attacker.

Säkerhetschefen Brad Arkin säger i ett uttalande att företaget tror att hackarna kommit över uppgifter om 2,9 miljoner kunder. Information som namnuppgifter, krypterade betalningar och kontokortsnummer.

De har också kommit över källkoder till programmen Acrobat, Coldfusion och Coldfusion builder.

Svenska användare är troligen också drabbade, enligt Jes Schyum, kommunikationschef på Adobe.

Då det rör sig om uppgifter om 2,9 miljoner användare förmodar vi att det också kan finnas svenskar bland dem, säger han till TT.

Att själv upptäcka att man har drabbats är svårt, enligt Jes Schyum.

Men om man har minsta anledning till tvivel ska man byta lösenord. Och vi rekommenderar alltid att man byter lösenord så ofta som möjligt, så att riskerna minskar, säger Schyum.

Adobe kommer på eget initiativ att byta lösenord för alla kunder som man vet har drabbats, i preventivt syfte, enligt Schyum.

Han beklagar samtidigt de problem stölderna har orsakat.

Vem som ligger bakom attacken är ännu oklart.

Kunder varnas samtidigt för att använda samma lösenord som för Adobe-verktygen på andra håll.

Bland säkerhetsexperter finns farhågor om att källkoderna kan hjälpa hackare att hitta nya kryphål i Adobes mjukvaror, som kan utnyttjas i nya mer lömska attacker.

Adobe uppdagade intrånget för två veckor sedan, med hjälp av journalisten Brian Krebs och säkerhetsexperten Alex Holden, som hittade en samling källkoder från Adobe då de undersökte en attack mot tre stora amerikanska företag informationsförmedlare: Dun & Bradstreet, Kroll Background America och Lexis Nexis.

Mer läsning

Annons