Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdraget: Fokus på kvinnors ohälsa

Kvinnors arbetsmiljö ska kartläggas.
– Sex kommuner i landet ska få besök av oss. Bland annat Örnsköldsvik, säger Gudrun Westberg, Arbetsmiljöverket.

Kvinnor har högre ohälsotal än män, något som i slutänden påverkar både hälsa och kommande pension. Därför har regeringen gett Arbetsmiljöverket uppdraget att titta på en kvinnodominerad verksamhet och en mansdominerad – och titta på likheter och skillnader i arbetsmiljön för både män och kvinnor.

– Vårt uppdrag är också att se till att arbetsgivarna gör det de ska enligt arbetsmiljölagen, exempelvis undersökningar och riskbedömningar, säger Gudrun Westberg, arbetsmiljöinspektör i Härnösand.

– Hittills har 58 kommuner varit med i undersökningen, bland annat i Sundsvall. Nästa månad är det ytterligare 6 kommuner som ska undersökas, bland annat Örnsköldsvik, säger Gudrun Westberg,

– Vi tittar på skillnader och likheter mellan de som jobbar inom hemtjänst och teknisk förvaltning – och om man kan se om hälsan påverkas.

Redan har dock Arbetsmiljöverket gjort ett nedslag vid ålderdomshemmet och gruppboendet Mogårn i Moliden.

– Där har vi tittat på belastningsergonomiska risker, säger hon och förtydligar att det bland annat rör sig om förflyttningar i säng, på- och avklädning, toalettbesök, duschning, sängbäddning och förstås en hel del lyft med eller utan hjälpmedel.

– Det är ett sätt för oss att få reda på hur allvarliga riskerna kan vara, säger hon.

I stort handlar det även om utbildning, introduktion av nyanställda och att chefer som har arbetsmiljöuppdrag ska se till att utföra sitt jobb.

– Alla behöver veta hur man ska jobba för att inte skada sig, säger hon.

I maj inleds jobbet på lite bredare front i kommunen och i slutänden är det meningen att det ska bli återkoppling till berörd förvaltning och i slutänden politikerna i höst.

Gudrun Westberg drar en parallell med Sundsvalls kommun, där man i slutänden kommit fram till att byta arbetssätt för hemtjänsten.

– Vår tillsyn där visade på hög arbetsbelastning och allvarliga brister, säger hon.

– Nu har de implementerat en modell, som man hade testat på ett ställe.

När det gäller nedslaget vid Mogårn kräver Arbetsmiljöverket en rad åtgärder, som man vill att ansvariga ska svara på före den 30 maj. Bland annat handlar det om brist på utbildning och att inte minst chefer och arbetsledare inte har tillräckliga kunskaper om arbetsmiljölagen.

Att Arbetsmiljöverket nu lägger krut på just de här frågorna beror på ett regeringsuppdrag – och att extra pengar skjutits till för ändamålet.

Den 5 maj sker första avstampet. Då träffar Gudrun Westberg förvaltningschef och skyddsombud.