Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt på Wall Street

Minskad oro över krisen i Dubai satte fart på handeln på Wall Street på måndagen. Uppgången fick draghjälp av att banken Citigroup betalar igen 20 miljarder dollar till regeringen, samt en storaffär i gas- och oljebranschen.

Vid stängningsdags hade Dow Jones industriindex stigit med 0,3 procent till 10 501. Nasdaqs kompositindex hade gått upp med 1 procent till 2 212,1.

Uppgången var framför allt en reaktion på att det krisdrabbade Dubai fått ett tillskott på 10 miljarder dollar (motsvarande 70 miljarder kronor) i ett räddningspaket av grannlandet Abu Dhabi. Wall Street följde därmed utvecklingen från börser världen över, märkbart lättade över stödpaketet.

Optimismen drevs även på av den amerikanska banken Citigroup, som på måndagen meddelade att man gjort upp med den amerikanska regeringen om att betala tillbaka 20 miljarder dollar som banken fått inom ramen för stödprogrammet till USA:s finanssektor. För att finansiera transaktionen kommer Citigroup att emittera nya aktier och obligationer för 20,5 miljarder dollar. Aktien hade vid stängning sjunkit 6,3 procent.

Även nyheten att oljebolaget Exxon köper naturgasjätten XTO Energy drev på handeln. Eftersom Exxon även övertar skulder på 10 miljarder dollar, så sjönk Exxons aktie med 4,3 procent, medan XTO steg med hela 15,4 procent.