Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt på Wall Street

Annons

En stigande dollarkurs dämpade New Yorkbörserna under fredagen. Nasdaq steg lyft av positiva kvartalsrapporter.

Dow Jones industriindex höjdes med 0,3 procent till 10 334,5 och Nasdaqs kompositindex steg med 1,4 procent till 2 211,7.

Den stärkta dollarn satte press på marknaden och tyngde framför allt exportindustrin och de multinationella bolagen. Bland de drabbade återfanns flygplanstillverkaren Boeing vars aktie sjönk med 1,9 procent.

Världspolitiska orosmoln bidrog sedan iranska soldater gått in på irakiskt territorium och tagit över en omdiskuterad oljekälla. Konflikten ledde till en flykt till dollarn, vilket fick valutan att stiga. Det tillsammans med en kylslagen helgprognos för vädret i USA, världens största energiförbrukare, fick oljepriset att stiga till över 73 dollar fatet.

Nasdaq lyftes bland annat av IT-jätten Oracle vars aktie steg med 6,4 procent sedan bolagets försäljning av ny programvara stigit med två procent, tvärtemot analytikernas förväntningar. Den kanadensiska mobiltelefontillverkaren Research in Motion rusade 10,3 procent sedan företaget slagit försäljningsrekord med 10 miljoner levererade telefoner.