Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt på Tokyobörsen

Börsveckan i Japan började uppåt. Nikkeis 225-index steg 1,6 till den högsta nivån på fem veckor. Det bredare Topix index gick upp 1,4 procent.

Amerikansk statistik från i fredags med positiva arbetsmarknadssiffror bidrog till lyftet för framför allt de stora exportföretagen. Fordonstillverkaren Honda Motors hörde till vinnarna och steg med 1,3 procent medan elektronikjätten Sony gick upp hela 4 procent. Kameragiganten Canon steg 2,8 procent och flera andra elektronikföretag följde den uppåtgående trenden.

Japan Airlines gynnades av nyheten om att regeringen överväger att ge det skuldtyngda bolaget garantilån på motsvarande 7,8 miljarder dollar. Dess aktie lyfte med över 6 procent.

Liksom i USA finns det dock ökade förväntningar på marknaden om att den amerikanska centralbanken, Federale Reserve, kan komma att höja styrräntan.

I den tidiga asiatiska valutahandeln fortsatte USA-dollarn att ligga på en nivå över 90 yen, men föll något vilket också gynnar japanska exportörer.