Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt på Stockholmsbörsen

Dubaiskräcken har börjat släppa och kurserna pekade uppåt på Stockholmsbörsen på tisdagen.

RNB steg kraftigt efter avbruten Åhlénsaffär.

Stockholmsbörsen steg i morgonhandeln sedan de ledande Asienbörserna stigit under natten. Liksom i USA bidrog den minskade oron kring finanskrisen i Dubai till det goda börshumöret. När handeln stängde hade OMXS-index stigit med 1,9 procent till 299,4.

Det var ett uttalande från det statliga konglomeratet Dubai World om att omstruktureringsbehovet var begränsat till 26 miljarder dollar som fick ränte- och valutafrossan i tillväxtländer att släppa något. Det gav en skjuts uppåt för många börser runt om i världen.

Verkstadsaktierna var dagens starkaste bransch med en uppgång på 2,5 procent. Assa Abloy steg med 4,0 procent, Alfa Laval med 3,8 procent och och Skanska med 3,3 procent.

Åhléns avbröt köpet av börsnoterade RNB:s verksamheter på NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg. Bakgrunden är att Konkurrensverket anser att Åhléns genom köpet skulle få en alltför dominerande ställning inom kosmetik.

Nu finns det enligt RNB:s vd Mikael Solberg tre scenarier: en styckning av verksamheten på NK och därefter en försäljning av delarna, att verksamheten säljs i sin helhet eller att RNB behåller den. RNB:s aktiekurs steg med 17,7 procent.

Och det blev byggföretaget NCC som får bygga allsvenska fotbollsklubben Kalmar FF:s nya arena i handelsområdet Hansa City i Kalmar. Ordern är värd drygt 230 miljoner kronor. Arenan ska få 11 800 sittplatser, alla under tak, och ska stå klar till våren 2011. NCC:s börskurs steg med 2,0 procent.

Mätteknikskoncernen Hexagon räknar med att mätmarknaden på lång sikt växer med 8 procent per år och Hexagons marknadsandel kommer att öka, enligt koncernchefen Ola Rollén. Prognosen lämnades i samband med en kapitalmarknadsdag och Hexagons aktiekurs steg med 0,8 procent.

De ledande Europabörserna steg även de. Londonbörsens FTSE-index gick upp med 2,3 procent till 5 312,2. I Frankfurt steg DAX-index med 2,7 procent till 5 776,6 och i Paris gick börsens CAC-index upp med 2,6 procent till 3 775,7.