Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt på Stockholmsbörsen

Annons

Grått och slaskigt. Både på gator och torg men Stockholmsbörsen steg ändå något.

OMXS-index lyfte 0,3 procent till 342,4. På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Länge såg det ut som om även Stockholm skulle handlas negativt på måndagen men när USA-börserna öppnade uppåt, steg kurserna även i Stockholm.

Den klart lysande stjärnan på börshimlen var H & M som ökade hela 3,4 procent sedan bolaget redovisat en försäljning som var klart bättre än väntat.

I helgen kom positiva signaler från USA om möjligheterna att nå enighet om budgeten före årsskiftet. Därmed ökar utsikterna för att undvika det så kallade finansiella stupet, en politisk-ekonomisk straffmekanism med nedskärningar och skattehöjningar som är så kraftiga att världsekonomin riskerar att drabbas.

Räntorna rörde sig, trots det, bara marginellt. Kronan stärktes något.

Räntan på en tvåårig statsobligation sjönk till 0,72 procent (0,73) medan räntan på en tioårig steg till 1,51 procent (1,49). En euro kostade 8:74 kronor (8:76) och en dollar 6:64 kronor (6:69). Siffrorna inom parentes är slutkursen från senaste handelsdag.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,2 procent, Parisbörsens CAC-index sjönk 0,1 procent och Frankfurtbörsens DAX-index ökade 0,1 procent.

Mer läsning

Annons