Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt i Kramfors – mångmiljonöverskott väntas i kommunen i år

Budgetutfallsprognoser brukar inte vara någon rolig läsning. Men nu är det faktiskt det i Kramfors. Den nya prognosen pekar mot ett överskott på 12 miljoner kronor detta år.

Det visar den rapport som nämderna lämat till kommunstyrelsens arbetsutskott, utifrån situationen i månadsskiftet februari /mars.

– Det är jättepositivt. Det är många, många år sedan vi hade en så bra situation, säger komunalrådet Jan Sahlén (S).

Det här innebär också att nämnder och förvaltningar i år inte behöver vara lika oroliga som vanligt för kommande sparpaket.

- Vi behöver inte ge instruktioner om att de ska ta fram planer för hur man ska hantera underskott som vi ofta brukar ha behövt göra. Båda de tyngsta nämnderna har ett bra läge.

Framförallt glädjer han sig över att barn-, arbetsmarknad- och sociala servicenämnden, BAS, nu visar ett överskott vilket ytterst sällan händer.

Den viktigaste orsaken till detta är, som allehanda.se berättat tidigare, att behovet av hemtjänst minskat i kommunen på grund av att antalet äldre också minskar.

– Det här gör att läget för planeringen inför 2017 ser mycket bra ut. Bland annat innebär det att vi i fullmäktige ska diskutera viktiga investeringar för framtiden som kanske går att göra under nästa år.