Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis för hajpade Abidaz

Annons

Han kallar sig Sveriges bäste rappare utan att ens ha släppt ett album. TT har träffat Abidaz, veteranrapparen som tänker ta Sverige med storm - för att sedan försvinna.

Jag har varit bäst på det här hur länge som helst och alla vet om det, säger Abidaz med en suck.

Rapparen sitter nedsjunken i en soffa på ett agentkontor i centrala Stockholm. För några månader sedan visste inte många utanför hiphopens undergroundscen vem han var men sedan dess har Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerat långa artiklar om 32-åringen. Enligt Nöjesguiden kan hans debutalbum "In &ut", som släpps den 8 november, bli årets bästa svenska hiphop-skiva.

"Här för pengarna"

Även om han inte är känd hos gemene svensk har Abidaz smitt rim i 20 år, framför allt i den smala men respekterade rapduon Chapee & Chess. När ett skivbolag bad honom att rappa på svenska i stället för engelska sade han först nej men ångrade sig då han märkte att intresset var stort. Målet med skivsläppet är glasklart:

Jag är bara här för att hämta pengarna, folk som tror att det inte finns pengar i den svenska hiphop-branschen lurar sig själva, säger han.

Om debutalbumet är lika bra som självförtroendet behöver Abidaz inte oroa sig. Han är känd för att säga kaxiga saker som får rubriksättare att gnugga händerna. Som när vi börjar prata om popmusik:

Jag skulle kunna skriva 40 miljoner poplåtar på en dag. Det är bara att ta lite rader från dikter och sätta ihop. Det är alltid "I wan't to love you", samma grejer hela tiden.

Bakom attityden finns dock en medial medvetenhet. Vad som är äkta och vad som sägs för att spä på hajpen är svårt att avgöra.

Om jag ska göra den här grejen ska jag göra det fullt ut, inte vara på baksidan av någon tidning, säger Abidaz.

Första och sista skivan

Musiken på "In & ut" är tung, mörk och hård. Rappen känns som tagen från 90-talets amerikanska östkust och skillnaden mot den musik som svenska rappare ägnar sig åt i dag är tydlig.

Jag kommer från en annan era. Min musik låter som gammal rap fast med nya beats. Många unga i dag kollar bara på de som är i rampljuset just nu och försöker göra samma sak.

Abidaz dök upp lika oväntat som ett stjärnfall på den svenska musikhimlen. Helst skulle han vilja försvinna lika fort. Att vara berömd har han aldrig strävat efter - bara pengarna - och så snart han har samlat ihop tillräckligt många kronor tänker han dra sig tillbaka igen.

Många skulle se det här som en början, men jag är i slutet av min karriär. Det här kommer att bli min första och sista skiva, säger han.

Mer läsning

Annons