Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik vargetablering utanför Junsele

För första gången har en invandrad varg bildat revir i västra Ångermanland. En varghona och en varghane har slagit sig ned utanför Junsele och markerar att de tänker stanna.

Men det godtar inte de renskötande samerna i området.

Vargarna utanför Junsele är en unik företeelse.

– Det är första gången vi har en invandrad varg som bildat revir i området, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen i Västernorrland.

Vargparet befinner sig mellan gränsen mot Västerbotten och Betarsjön, som ligger i direkt anslutning till Junsele. Honan är sedan tidigare flyttad upprepade gånger och det är osäkert om hon går att flytta ännu en gång.

Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, berättar att honan flyttades senast i februari.

– Vi har flyttat henne ett par gånger förra vintern också, ned till mellersta Svealand, men hon har dragit sig norrut varje gång. När hon träffat en hane i Dalarna och bildat revir dödades hanen illegalt, och då flyttade hon återigen upp mot norr.

Exakt hur reviret utanför Junsele ser ut är svårt att säga eftersom honan inte längre bär någon sändare.

– Vi var tvungna att plocka av henne sändaren då hon fått en begynnande hudinflammation på grund av den, säger Ruona Burman.

– Men vi vet att det är hon, eftersom vi har analyserat spillningen, och analys av den andra vargens spillning visar att det är en hane. Men utan sändare är det svårt att säga exakt hur stort reviret är. Nu när det är spårsnö kan vi se att de går i par och markerar revir, men var den yttre gränsen för reviret går vet vi inte.

Vargar är revirtrogna och stannar gärna på samma ställe under flera år om de får möjlighet. Men de renskötande samerna i området vänder sig bestämt mot vargarnas närvaro.

– Vi kan ju inte ha varg där det ska vara renar, säger Tomas Kroik Kristoffersson från Voernese sameby.

– De tar allt som finns, och skingrar dessutom renhjordarna. Över huvud taget ställer vargar till med stora problem. Och det berör många samebyar – Voernese, Vilhelmina södra, Ohredahke, Vilhelmina Norra.

I dagarna är det dags för de renskötande samerna att flytta sina renar från sommarbetet i fjällen till vinterbeten i skogsområdena. Det handlar om stora mängder renar och många olika hjordar som kommer att befinna sig i Ångermanland under hela vintern.

Riksdagsbeslutet att inte tillåta varg i områden där det finns renar gäller bara de platser där det finns renar året runt. Nu står valet mellan att söva och flytta vargarna ännu en gång – eller att avliva dem.