Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsting ska "öppna" Sollefteå

Snart är det dags för Sollefteå kommuns årliga ungdomsting. Ungdomssamordnare Tony Vieira hoppas att det blir startskottet på en djupgående attitydförändring bland kommunens ungdomar.

Annons

I sitt arbete har ungdomssamordnaren Tony Vieira sett en negativ trend.

– Det handlar främst om gruppen yngre tonåringar i högstadieålder. De saknar information, säger Vieira.

Växande främlingsfientlighet, viss segregation, utanförskap och en allmän rädsla för invandrare går att skönja bland de unga i Sollefteå, menar han.

– Det har blivit ett hårdare klimat. Så var det inte för tre år sedan. Då hade vi inte som nu bråk och konflikter mellan olika ungdomsgrupper ute på stan. Vi måste vända trenden.

– Här i Sollefteå är vi unika. Vi är nog de enda i Västernorrland som arrangerar stora årliga ungdomskonferenser. Andra kommuner kommer hit för att lära av oss. Syftet är att låta olika unga få mötas på lika villkor. Där delar de med sig av idéer och tankar om Sollefteå kommun. Demokrati och inflytande, helt enkelt.

Vieira är något av en eldsjäl när det kommer till att arbeta för att förbättra ungdomar situation i Sollefteå.

– Det finns mycket frågor att lyfta. Ungdomarna som deltar kommer att få en unik chans att ställa politiker och tjänstemän "mot väggen". Förra året diskuterades bland annat skolmaten och i år kommer vi att lyfta tankarna på ett ungdomens hus, hur ett sådant skulle kunna bli verklighet.