Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar vill inte studera i egna kommunen

En av fyra elever i Ådalskommunerna väljer att gå i gymnasium i andra kommuner än den egna.

Däremot väljer elever som är skrivna i Örnsköldsvik att i stor utsträckning stanna kvar i sin kommun. Det visar statistik som Allehanda Media ställt samma från skolverkets databaser.

Det finns redan ett etablerat samarbete mellan Sollefteå och Kramfors när det gäller gymnasieskolan. Härnösand har hittills samarbetat söderut med Sundsvall och Timrå med bland annat gemensam intagning. Nu vill Härnösand arbeta fram ett nytt samarbete med andra som driver gymnasieskolor i regionen.

Ett annat problem som Ådalskommunerna arbetar med är att eleverna inte riktigt når upp till riksgenomsnittet betygsmässigt. Sämst betyg i Västernorrland har Härnösands gymnasium.

- Våra elever har goda förutsättningar att nå bra resultat, men har inte lyckats som förväntat. Det håller inte att skylla den negativa utvecklingen på enbart skolledare och lärare. Ekonomiska förutsättningar har också bidragit till möjligheten till måluppfyllelse, skriver Härnösands skolchef Inger Pripp i ett brev till politikerna i skolnämnden.

Nu har hon lagt fast ett nytt förslag om hur gymnasiet i Härnösand ska organiseras. Förslaget innebär två gymnasier som ska ledas av varsin rektor direkt under Inger Pripps ledning.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60