Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar drack ölpå studieresa mednykterhetsrörelse

Ungdomar drack öl

på studieresa med

nykterhetsrörelse

Ungdomarna åkte till Bosnien på en studieresa i regi av Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.

Det blev en resa utan nyktra förtecken. Den medföljande tjänstemannen och några ungdomar drack öl vid flera tillfällen.

- Tjänstemannen har nu sagt upp sig, och vi har tyvärr lidit skada. Vår organisation förknippas med nykterhet. Så var inte fallet på den här resan, säger Håkan Stegeby, ordförande för NBV Västernorrland/Jämtland.

Sex ungdomar i gymnasieåldern åkte i september med till Bosnien tillsammans med två ungdomsledare och en vuxen tjänsteman från NBV.

- Det var en studieresa. I skolan studerar man olika länder, och nu åkte man till Bosnien för att förkovra sig. Normalt föregås en sån här resa av studiecirklar, men det här gick så hastigt att det aldrig hanns med några cirklar, säger Håkan Stegeby.

Var det "bara" tjänstemannen som drack starkt?

- Nej, några av ungdomarna har också druckit alkohol, andra inte. Vi fick kännedom om det här när föräldrarna slog larm.

Det handlar alltså inte om lättöl?

- Nej. Lättöl ingår som godkänd dryck inom nykterhetsrörelsen.

Är det fler resor inplanerade?

- Ja, men den är tills vidare inställd. Gymnasielever i andra och tredje årskurserna skulle åka runt i Östeuropa för att studera olika saker, men så blir inte fallet, säger en besviken Håkan Stegeby.

Egon Sundlöf