Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar anmäler inte brott

Polisen får inte ens veta om hälften av de brott ungdomar utsätts för. De utsatta själva anser ofta att händelsen är för bagatellartad, eller så avstår de för att de känner gärningspersonen, visar en studie från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brå grundar sig på svar från cirka 43 600 ungdomar som är 16-19 år gamla. Nästan hälften av niondeklassarna anmäler en cykelstöld. Men av dem som blivit så illa misshandlade att de sökt vård har bara var femte polisanmält. Vid lindrigare misshandel anmäler bara sex procent av de utsatta.

Orsaken att inte anmäla är att händelsen anses bagatellartad, att det är meningslöst, att de "löst problemet" själva eller känner gärningspersonen.

Generellt har ungdomar högt förtroende för rättsväsendet. Men de som själva varit i kontakt med rättsväsendet som offer eller gärningsperson har lägre förtroende.