Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungas nattvanor är farliga för hälsan

Sömnproblemen breder ut sig i det svenska samhället. Unga är en stor grupp där nätterna ofta används till annat än sömn.

- Det är datorn som drar på kvällarna, säger John Wiklund.

Nya studier från sömnforskare visar att vi sover allt sämre. En stor grupp i samhället där sömnproblemen växer sig starkare är hos unga killar som sitter vid datorn sent på nätterna och vänder på dygnet. Att sitta uppe länge på nätterna leder ofta till en ond cirkel.

På Härnösands gymnasium har elevernas nattvanor märkts av, både på hälsan och på resultat.

- Det syns tydligt på frånvaron, det finns de som inte klarar studierna och hoppar av, säger studievägledaren Ulf Jonsson.

På Härnösands gymnasium har skolsköterskorna ett hälsosamtal med elever i den första årskursen. De får först fylla i ett frivilligt formulär om hur de mår och vilka vanor de har. Enligt statistiken från förra läsårets hälsoenkät med 300 svaranden fanns det en grupp på 22 elever som uppgav att de aldrig sover bra.

John Wiklund och klasskamraten Yaci DeMello är eniga om att uppgifterna om att unga sover sämre inte är något oväntat. För Yaci DeMello har användningen av datorer på kvällarna minskat.

- Jag kände att jag behövde dra ner lite, nu försöker jag somna innan tolv, säger han.JESSICA IVARSSON
0611-554873

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67