Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga väljer rödgrönt

En halv miljard. Det konstaterade socialdemokraten Jasenko Omanovic under en debatt i Härnösand i går var det totala investeringsvärdet i de 400 samlade gymnasieeleverna.

– 1,2 miljoner har Härnösandsborna investerat i varenda en av er, berättade Omanovic för en imponerad grupp unga. Han lade till att han hoppas att investeringen ska betala sig när han blir pensionär.

Tio partier samlades på scenen i Teatern i Härnösand när gymnasieeleverna skulle få chansen att under en hel förmiddag ta pulsen på valrörelsen. Tio partier eftersom även Feministiskt Initiativ och Piratpartiet hade representanter på plats.

Sverigedemokraterna var däremot inte representerade. Det borde de förstås ha varit. Inte minst med tanke på att deras närvaro i tidigare gymnasiedebatter i länet slutat i fullständigt nederlag för deras främlingsfientliga linje.

Kanske hade det även varit en fördel för den borgerliga sidan om Sverigedemokraterna funnits på plats. Då hade Anders Gäfvert (M) kanske kommit undan med sin lögn om att ungdomsarbetslösheten i Härnösand är lägst i regionen, något han påstått i flera debatter.

När han upprepade påståendet reagerade en gymnasieelev:

– Det är andra gången du ljuger Anders, konstaterade den unge mannen.

Han har alldeles rätt och Anders Gäfvert har alldeles fel.

Den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen visar att Härnösand har den näst högsta öppna arbetslösheten i länet, 11,3 procent. Räknar man till arbetslösa ungdomar i program ser det jämförelsevis lite bättre ut, men bäst är Härnösand inte.

Det är helt okej att vara positiv, men det är ingen bra idé att måla ungdomsarbetslösheten i ljusare färger än befogat. Att låtsas som att den inte är så allvarlig som den är hjälper ingen ungdom att hitta ett jobb.

Till skillnad från Gäfvert avslöjades Centerpartiets Emil Källström inte med sina lögner om att de rödgröna "vill göra det dubbelt så dyrt att ha en ung anställd" och att rut-avdraget skapat 11000 nya jobb.

Inget av påståendena stämmer och det vet Källström. Vad de rödgröna vill göra är att återställa den halvering av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år som regeringen infört under mandatperioden. Arbetsgivaravgiften ligger på runt 30 procent och just nu betalar alltså en arbetsgivare hälften av det för en ungdom.

Det betyder att en arbetsgivare, om vi tänker oss att lönen är 100 kronor i timmen, betalar drygt 130 kronor för en anställd över 26 år och 115 för en anställd under 26 år.

Att höja kostnaden med 15 kronor är, oavsett hur dålig man är på matte, inte att fördubbla den.

Inte heller är det så att avdraget för hushållsnära tjänster lett till 11 000 nya jobb. Det hävdar inte ens reformens ivrigaste anhängare i tjänstebranschen. Knappt hälften så många hävdar de att det handlar om.

Nu var väl detta inte direkt debattens viktigaste frågor. Dominerade gjorde funderingar om skolan, miljön och integrationen.

Dominerade gjorde även de rödgröna representanterna. Det var de, och främst Miljöpartiets Sara Parkman, som var föremål för de allra flesta spontana applåderna från publiken.

Därför var det inte heller direkt överraskande att Skops ungdomsbarometer som publiceras i dag visar att valets förstagångsväljare väljer rödgrönt. Nu gäller det bara att vinna över resten.