Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga utan jobb skrämmer på Davosmöte

Annons

Jo, ekonomin i Europa är stabilare. Men det är för tidigt att jubla, varnades det på världsekonomiskt forum i Davos.

Med så många unga utan jobb går det inte att säga att krisen är över.

Ungdomsarbetslösheten i Europa är skrämmande, sade Harvardprofessorn Kenneth Rogoff när en panel på stora scenen i Davos kongresscenter på onsdagen diskuterade om Europa har repat sig från krisen.

Och arbetslösheten bland unga var vad alla återkom till. Även om det nu syns positiva tecken, så måste något göras åt arbetsmarknaden.

Det finns ingen anledning att jubla. Återhämtningen är svag och ojämnt fördelad. Tillväxten är inte stark nog för att skapa jobb, sade schweiziska storbanken UBS ordförande och tidigare centralbankschefen Axel Weber.

Annars är stämningen något mer optimistisk bland näringslivshöjdare, ekonomer och toppolitiker i Davos i år jämfört med de senaste kristyngda åren. Mötesagendan är inte så krisfokuserad och bankdirektörerna slipper mediernas frågor om bonusar.

Kanske oroar sig påve Franciskus för att krisen snart ska vara glömd och gamla riskfyllda beteenden återuppstå. Vid invigningen uppmanade han i ett särskilt budskap till den exklusiva makthavarskara som samlas i Davos till att använda sin makt, expertis och välstånd till att minska hunger och fattigdom.

I världen utanför de soldränkta alptopparna finns problem kvar att lösa. Bankchefen Weber ser två stora utmaningar i år: valet till EU-parlamentet i maj och de stresstester som ska göras i de europeiska bankerna.

EU-valet för att EU-kritiska partier spås stora framgångar, vilket kan försvåra när beslutsfattare måste enas om gemensamma åtgärder. Stresstesterna för att de kan blotta nya problem i banksektorn.

Jag förmodar att några banker inte kommer att klara testerna och är orolig för att det ska utlösa marknadsreaktioner, sade Weber.

Mer läsning

Annons