Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga provar på ingenjörsyrket: "Det är inte bara det här gamla, gråa och stela"

Ungdomar får nu chansen att under fyra månader prova på att jobba som ingenjörer. Andreas Sjögren, 20, är en av dem som testar. – Det är inte bara det här gamla, gråa och stela som man får en bild av, utan det är mer livligt och spännande, säger han.

Anställningarna sker genom Tekniksprånget. Satsningen är ett samarbete mellan Sveriges arbetsgivare och regeringen och riktar sig till ungdomar under 21 år som har behörighet att söka en ingenjörsutbildning.

Andreas Sjögren, 20, har genom satsningen fått jobb på kommunen.

– Det är inte ofta man får någon klarhet i vad ingenjörer gör när man hör vad de säger i skolan. Då är det svårt att veta om det är något för mig, säger han. Nu har jag fått mer kött på benen när det kommer till vad det innebär att vara ingenjör, och hur många vägar in det faktiskt finns.

Sjögren har arbetat sedan den 22 februari och slutar vid midsommar. Han har jobbat med översynen av kommunens broar och just nu planerar han var olika bänkar ska stå utplacerade.

– Det är ofta den här första chockvågen när man är ny som är svår att komma över, men när man har kommit förbi den tröskeln tågar det på.

Han är glad att han valde att söka Tekniksprånget.

– Det är spännande att se vad ingenjörer gör. Det är inte bara det här gamla, gråa och stela som man får en bild av, utan det är mer livligt och spännande. Det är också ett väldigt bra sätt att få se hur ens framtida arbetsplats kan komma att se ut.

Lennart Wiklund på trafik- och parkavdelningen har fungerat som en av handledarna under Tekniksprånget.

– Man måste ha förståele för att ungdomarna inte fullt ut har den tekniska kompetensen, men de kan många gånger tänka utanför boxen. De har en ambition och en drivkraft och det är positivt oavsett vem som bidrar med den, säger han.

Syftet med Tekniksprånget är att öka ungdomars intresse för ingenjörsutbildningar. Satsningen bedrivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, på uppdrag av regeringen. I Sverige deltar över 230 arbetsgivare på 120 orter.

Alexandra Ridderstad är verksamhetsansvarig på Tekniksprånget.

– Det är som en kärleksrelation mellan ungdomar och arbetsgivare, säger hon. Ungdomarna blir otroligt positiva när de kommer ut i arbetslivet. Arbetsgivarna tänker ofta: "Vad kan egentligen en 19-åring göra?" De blir sedan otroligt positiva till hur duktiga de är. Mötet mellan dem blir väldigt spännande.

Hon är positiv till hur arbetet har fungerat sedan starten 2012.

– Det handlar om att bygga en bro mellan skolan och arbetslivet och det här är något som tidigare inte har funnits, säger hon.