Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga löper ökad risk hamna i skuld

Unga har betydligt sämre ekonomisk standard och har haft en betydligt sämre ekonomisk utveckling än alla andra grupper i samhället. De tvingas ofta betala överhyror för boende i andra och tredje hand och reglerna för till exempel bostadsbidrag och studiemedel tenderar att gynna unga utan fast inkomst.

Det tillsammans med att det blivit allt enklare för ungdomar att konsumera på kredit har ökat risken för dem att förr eller senare få ekonomiska problem av mer allvarlig karaktär, skriver Konsumentverket och Kronofogden i en gemensam rapport till regeringen.

Problemet är redan i dag stort. Antalet ansökningar till Kronofogden om betalningsföreläggande som rör ungdomar har ökat kraftigt. I fjol uppgick de till cirka 130 000, en ökning med nästa 20 procent jämfört med 2006. En stor del av ökningen gäller yngre ungdomar, det vill säga i 18-19-årsåldern.

Kronofogden och Konsumentverket har en hel rad förslag för att minska riskerna för ekonomiska problem bland unga. Bland annat föreslås en nationell samordningsfunktion för insatser mot överskuldsättning, en handlingsplan i regeringskansliet för insatser riktade mot ungdomsgruppen, privatekonomi på skolschemat och förstärkt skuldrådgivning i kommunerna.

Skyddet för att förhindra att minderåriga drabbas av skulder bör förbättras och problemen med sms-lån bör också åtgärdas, anser de båda myndigheterna.


/Allehanda.se