Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga européer knarkkurirer i Peru

Annons

Unga européer, ofta arbetslösa kvinnor, lockas till Peru för att agera knarkkurirer. Men drömmen om lättförtjänta pengar slutar för många i ett peruanskt fängelse.

Två unga kvinnor, en 20-åring från Irland och en brittisk 19-åring, häktades i onsdags av en domstol i Peru, misstänkta för knarksmuggling. De greps för två veckor sedan på flygplatsen i Lima med elva kilo kokain i bagaget och biljetter till Spanien.

Domstolen trodde inte på deras berättelse om att de kidnappats på Ibiza och under mordhot tvingats flyga till Peru för att agera knarkkurirer.

De riskerar fängelse i upp till 15 år om de döms.

De är inte ensamma. Förra året greps minst 248 utlänningar på flygplatsen i Lima när de försökte smuggla narkotika till USA, Europa eller Asien. Det var första året som fler utländska än inhemska knarkkurirer greps.

Av utlänningarna kom 62 från Spanien, där ungdomsarbetslösheten är över 50 procent och utsikten till snabba pengar är svår att stå emot. Knarkhandlare åker till Spanien och raggar smugglare, eller "mulor", som erbjuds upp till 7 000 euro för att resa till Peru och ta med narkotikan till hemlandet.

Många arbetslösa kvinnor dras lätt in i knarkligorna, säger Johnny Bravo, chef för narkotikapolisen vid Limas flygplats.

Mer läsning

Annons