Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga dansare tävlar i koreografi

För femte året i rad anordnas Skapa Dans, en koreografitävling som ska uppmuntra unga till eget skapande i dans. Under lördagen tävlar totalt sex bidrag från Västernorrland.

Annons

Tävlingen anordnas av Dans i Västernorrland som ett led i att utveckla intrersset för koreografi samt att stimulera och uppmuntra unga dansare till att skapa egna verk. Skapa Dans riktar sig till ungdomar som är mellan 15 och 21 och har anknytning till länet.

I år tävlar sex bidrag från länet när tävlingen går av stapeln lördag 17 oktober på Fyren i Härnösand. Alla dansstilar är tillåtna i tävlingen, och mycket riktigt representeras allt möjligt, från dancehall och modern dans till streetjazz.

Juryn finns på plats för att bedöma såväl de konstnärliga som koreografiska kvaliteerna. Man bedömer också kommunikation, utstrålning, originalitet, personlig tolkning samt sceniskt helhetsintryck. Utförandet är viktigt men inte avgörande; tonvikten ligger inte på danstekniken utan koreografin. Man tittar bland annat på hur musiken används, hur man disponerar rummet och hur rörelserna komponerats.

I år består juryn av Martin Forsberg, koreograf från Köpenhamn med rötterna i Härnösand, Markus B Almqvist som är streetdansare från Stockholm samt Jenny Lundmark, dansare och danslärare i Kramfors.

Vinnaren kommer att delta i riksfinalen för Skapa Dans, som äger rum i Hallunda, Stockholm, på Riksteatern den 31 oktober. För att finslipa sin koreografi får vinnaren hjälp av en erfaren dansare/koreograf.

Tävlingen vill inte bara uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans utan också lyfta fram den koreografiska kreativitet, det kunnande och den kompetens som faktiskt finns hos de amatörer som sysslar med dans i olika stilar och på olika nivåer i länet.

Tävlingsbidragen är korta och det får som mest vara sex deltagare per grupp.