Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung tjej i dansbandsbranchen

Det är inte bara äldre herrar som sjunger i dansband. Cecilia Näslund är 22 år gammal och hon gillar det där med dansband. Hon sjunger själv i ett band.

Annons

I tre år har Cecilia Näslund sjungit i dansbandet "Moonlights". Hon berättar att det finns drömmar om att kunna leva på musiken men att hon även är nöjd som det är nu.
- Det här är det bästa jag har gjort, säger Cecilia Näslund. Vi är egentligen inget traditionellt dansband utan vi spelar mycket blandad musik. Det kan vara allt från 60- talsmusik till sådant som spelas på radion nu. Det är musik som folk känner igen och som går att dansa till.
Resten av bandet består av fem män som är betydligt äldre än Cecilia.
- Det funkar jättebra. Vi är ett bra gäng och har kul tillsammans. De respekterar mig och jag respekterar dem.
Cecilia berättar att hon alltid varit intresserad av musik och när hon var yngre tog hon sånglektioner.
- Det började för tre år sedan då en kompis såg en annons där ett
band sökte en sångerska. Jag hade egentligen ingen lust att söka men hon övertalade mig. Sedan fick jag komma på en provkväll och sjunga i några timmar, säger Cecilia och fortsätter
- Efteråt kändes det inte allt för kul. Jag trodde inte att det var något för mig. Men bandet valde mig och jag tänkte väl att jag kunde testa. Nu har jag varit kvar i tre år och det är det bästa jag har gjort.

LEVA PÅ MUSIKEN
Konkurrensen bland dansbanden är stor och ibland kan det vara svårt att sätta sitt namn på kartan.
- Vi har en spelradie på cirka tio till femton mil. Vi spelar mycket privat, på fester, åt föreningar, på bröllop och så vidare. Det är svårt att få spelningar på större ställen eftersom att de oftast går genom förmedlingar och vi är inte knuten till någon sådan, säger Cecilia.
Bandet har i snitt har cirka två spelningar i månaden och en repetitionskväll per vecka.
- Just nu känns det ganska lagom att spela som vi gör.
Många drömmer om chansen att bli kända musiker och att kunna leva på musiken. Den tanken finns också hos Cecilia.
- Jag skulle naturligtvis vilja kunna leva på musiken. Grabbarna har spelat länge men vi har pratat om att spela professionellt och det är en kittlande tanke, säger Cecilia. Jag skulle åtminstone gärna testa, man lever ju bara en gång. Men det är svårt, det gäller att man stöter ihop med rätt människor.

PUBLIKEN FLIRTAR
Hon berättar att om hon fick chansen att bli soloartist skulle hon ta den.
- Jag skulle aldrig ställa upp i en talangjakt, den tanken har jag aldrig ens tänkt. Men skulle jag få chansen att bli soloartist så skulle jag utan tvekan tacka ja.
Cecilia skriver även en del egna låtar men än så länga har hon inte vågat plocka fram dem.
- Jag skriver både text och musik plus att jag spelar piano och lite gitarr. Än så länge är ingen av mina låtar med i våran repertoar men
det kommer säkert, säger Cecilia. Privat lyssnar hon på mycket på radio och Cecilia säger att hon är en riktig allätare.
- Jag lyssnar på det mesta men min favoritmusik är nog smöriga ballader och det är mycket sådant jag skriver själv, säger Cecilia.
Man har ju hört att musikerna i ett dansband brukar flirta med publiken. I Camillas fall är det ofta tvärt om, publiken flirtar med henne.
- Det händer ofta, ibland blir man till och med nedryckt från scenen, säger Cecilia.
Inom den närmaste framtiden planerar Moonlights att spela in en ny demoskiva.
- Annars påtar vi på som vanligt och försöker närmast skapa oss ett namn här i Örnsköldsvik. I Umeå har vi ganska mycket spelningar, men vi vill bli mer kända här i stan. Att spela på Parken är det som skulle vara roligast just nu och det är dit vi vill.
ANNA ÖMAN

UNG

Mer läsning

Annons