Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung svensk dödad i attack i Somalia

Annons

En Vänsterpartiresa till Somalia slutade på onsdagen i katastrof.

En ung svensk man, engagerad i Ung Vänster, dödades i en bilattack.

Vid samma tillfälle skottskadades partiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh.

I samband med ett besök på universitetet i Mogadishu attackerades bilen som tre svenska vänsterpartister, Ann-Margarethe Livh och två män, färdades i.

Gärningsmännen kom i bil och försökte blockera vägen. Enligt vittnesuppgifter slängde Livh upp bildörren och flydde när gärningsmännen började skjuta med AK 47:or. Hon ska då ha blött ymnigt.

En av männen, en 24-åring, dödades medan den tredje svensken undkom oskadd.

Ann-Margarethe Livh skottskadades i bröstet och fördes till Afrikanska unionens fältsjukhus i staden och sedan vidare till Nairobi i Kenya där hon nu vårdas. Hon har haft telefonkontakt med ambassadören och anhöriga. Enligt UD:s Anna Buhré Kervefors har Livh träffat ambassadpersonal i Nairobi under kvällen och hon mår efter omständigheterna väl.

24-åringen som dödades var engagerad i Ung Vänster. Han ska ha åkt ner i förväg för att göra upp programmet och skulle också stanna kvar längre än den övriga gruppen.

Vänsterpartiet bekräftade på onsdagskvällen att mannen avlidit.

"Det är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet", skrev partiledaren Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Ytterligare en person dödades i attacken som ska ha rört sig om ett kidnappningsförsök av Livh. Enligt medieuppgifter reste sällskapet i beskydd endast av lokal polis.

En fjärde vänsterpartist i det svenska sällskapet, en kvinna, fanns kvar på hotellet i Mogadishu vid attacken. Vänsterpartisterna var i Somalia för att delta i ett Sida-finansierat demokratiprojektet inom partiets ramar. Sedan tidigare är de två oskadda svenskarnas hemresa bokad till fredag, men de kommer troligen att åka hem tidigare än så, uppger Vänsterpartiets pressansvarige Åsa Mattsson.

Mer läsning

Annons