Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung pianovirtuos satsar helhjärtat på musiken

Han går från klarhet till klarhet brukar det heta. Ett talesätt som definitivt gäller unge pianisten Per Olsson från Själevad.

I veckan var den 25-årige unge pianoekvilibristen alldeles extra i farten här på hemmaplan med två pianoaftnar, i Nätra kyrka och i Själevads dito på torsdagskvällen. För bara några år sedan lämnade han Nolaskolans naturvetenskapliga program med att ge en konsert för klasskompisar och andra på skolans Bösendorferflygel i aulan.

Siktet var klart inställt på musikerbanan och efter ett inledande studieår på Framnäs utanför Piteå avslutade Per nyligen sitt andra år på Musikhögskolan i värmländska Ingesund där han studerar för professor Julia Mustonen Dahlkvist och även tjänstgör som administrativ assistent.

– Det har gått väldigt bra och varit extremt roligt med studierna de här åren.

Det är en helt annan känsla när man får satsa fullt ut på ett instrument och ett ämnesområde och verkligen arbeta för att förkovra sig som instrumentalist och musiker, säger Per.

Själevads kyrka vara riktigt välfylld på torsdagskvällen när programmet inleddes med svensk barockmusik signerad Johan Helmich Roman, han med den välkända Drottningholmsmusiken. Dansant och livfull musik, nästan som en svit med olika dansrytmer och flitigt utsmyckad med pianistiskt "finlir" i form av massor med för- och efterslag, drillar och ornamentik som det heter på musikspråk.

Lika livfull och ännu mer virtuos var den unge Beethoven när han skrev sin tidiga pianosonat i A-dur med hisnande snabba skalfigurer, precisa oktav- och ackordpassager och i en wienklassisk tradition i uppbygganden med exposition, genomföring och återtagning av temat. Här måste man imponeras av Per Olssons förmåga att låta varje sats i verket komma till sin rätt efter sin alldeles egna och speciella förutsättning, som Beethoven hade tänkt och noga angivit i nottexten. Konsten är sedan att finna kopplingar och länkar så att det blir en helhet och en röd tråd i det musikaliska flödet, och inte känslan av tre åtskilda satser utan koppling till varandra.

Den förmågan har Per utvecklat alldeles suveränt, och det märktes än mer i konsertens sista verk, den närmast monumentala tondikten Vallée d´Obermann av 1800-talsgiganten Franz Liszt. Här fick kvällens stora publik också ett grandiost prov på de riktigt stora klassiska pianoverkens enorma spännvidd i klang och dynamik. Ibland närmast ohörbart, över en klangvärld fylld av transparence och ömsint skirhet och in i den massiva, närmast orkestrala fullödigheten i hisnande oktav- och ackordpassager i full styrka.

Däremellan hann Per både berätta och spela några konsertetyder av ryske 1900- talstonsättaren och pianoikonen Sergej Rachmaninoff och Frédéric Chopins C- duretyd opus 10 nr 1, en verkligen utmaning för spännvidd, vighet, följsamhet, styrka och snabbhet i högra handens rörelser upp och ner för klavaituren i vackra brutna ackordserier till kraftfulla klangfundament i vänsterhandens oktaver.

– Sådana här konsertetyder är lite av hörnpelare i den klassiska pianolitteraturen och förekommer ofta på pianotävlingar för att inledningsvis sålla ut de som klarar uppgiften inför nästa fas, berättar Per.

Själv har han klarat det med glans både som solist och i kammarmusiksammanhang i tävlingar och festivaler både inom och utom landet, och det egna konserterandet innevarande år rymmer konserter både i Sverige, Lettland, Danmark och Island. Populärt och fostrande för musikerrollens alla sidor är också deltagande i så kallade masterclasses, där namnkunniga musiker undervisar unga talanger i ett slags konsertforum.

Här har Per Olsson redan hunnit med masterclasses för pianisterna Per Tengstrand, Staffan Scheja, Jiri Hlinka, Erik Tawaststjerna med flera.

– Tawaststjerna kommer jag att studera för under hela vårterminen 2016 i Helsingfors, och nu i höst väntar studier i Riga i Lettland, avslutar Per som fick stående ovationer och bifall från en stor och hänförd publik i Själevads kyrka.