Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung och sårbar Zlatan i ny film

/
  • I
  • Filmskaparna Fredrik och Magnus Gertten ägnade sex månader i klipprummet med dokumentärfilmen ”Den unge Zlatan”.
  • Regissörerna Fredrik Gertten och Magnus Gertten står bakom den nya dokumentärfilmen
  • En ung Zlatan Ibrahimovic porträtteras i Fredrik och Magnus Gerttens dokumentärfilm
  • Zlatan Ibrahimovic poserar med sin pappa, Sefik Ibrahimovic, efter ankomsten till Ajax i Amsterdam.
  • Zlatans första tid som proffsfotbollspelare skildras i
  • I
  • Första tiden i det holländska laget Ajax blev en prövning för Zlatan Ibrahimovic. Det visar filmarna Fredrik och Magnus Gertten i sin film

I sin nya dokumentärfilm "Den unge Zlatan" tecknar Fredrik och Magnus Gertten ett kärleksfullt porträtt av en ung Zlatan Ibrahimovic som ännu inte erövrat världen.
På onsdag får filmen premiär och går upp på biograferna i Härnösand och Örnsköldsvik.

Annons

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Efter braksuccén med Zlatan Ibrahimovics självbiografi, som fotbollsstjärnan skrev tillsammans med David Lagercrantz, finns det få frågetecken kvar kring förortskillen, superstjärnan, förebilden, mediernas älsklings- och hatobjekt nummer ett. Men det betyder inte att han har slutat att fascinera, menar filmskaparna Fredrik och Magnus Gertten som ligger bakom dokumentären ”Den unge Zlatan”.

– Jag tycker David Lagercrantz gjorde en väldigt fin bok och det mest intressanta i den är ju de tidiga åren i Malmö. Och det visade sig att vi hade ett material som fördjupade och bekräftade den berättelsen, säger Fredrik Gertten.

Det var när bröderna Gertten grävde i sina egna arkiv och tittade igenom gamla videoband från "Blådårar 2 – vägen tillbaka" – deras film om Malmö FF:s resa från Superettan till Allsvenskan 1999-2001 – som de upptäckte att de hade mer material än väntat om Zlatan. En uppkomling som alla surrade om, men som var både sårbar och ödmjuk.

– Det var en tid när vi kunde hänga i omklädningsrummet med Zlatan och följa honom på nära håll. Det fönstret har slagit igen, i dag sitter han ju på bergets topp och är oåtkomlig för oss alla, säger Magnus Gertten.

Filmskaparna följde Zlatan på fotbollsplanen i Malmö, hemma i lägenheten och i medierna.

– En back i Malmö FF sa till oss då att "det där är den bästa spelaren jag någonsin sett, men jag tror inte att han har den mentala styrkan att klara sig hela vägen in i elitfotbollen", berättar Fredrik Gertten.

LÄS ÄVEN: Zlatan i dokutät svensk filmvår

Med facit i hand är det ett påstående som är lätt att avfärda, men enligt filmskaparna låg det något i det. Första tiden i det holländska laget Ajax blev en prövning för Zlatan.

– Det är svårt att överleva i fotbollsvärlden, att stå ut med ensamheten och inte bli utvald. Filmen handlar mycket om det där, vikten av att någon tror på en. Även Zlatan behövde någon som trodde på honom, säger Magnus Gertten.

För att komplettera bilden av tiden i Malmö och Holland har de intervjuat fotbollsspelare och tränare som fanns i kretsen runt den unga stjärnan. Liksom grävt fram tv-inslag från lokala, holländska tv-kanaler som gärna kommenterade Ajax dyraste köp någonsin.

Men huvudpersonen lyser samtidigt med sin frånvaro. Filmskaparna har inte försökt få till en intervju med Zlatan i nutid.

– Vi insåg tidigt att kraften i det här ligger i den unge Zlatans röst. Däremot har vi under många år haft kontakt med hans management och hållit honom informerad, men vi har inte sökt välsignelse, säger Fredrik Gertten.

Magnus Gertten förtydligar:

– Vi är oberoende filmare och det här var det enda sättet vi kunde göra den här filmen. Att vi fick använda vårt material och göra precis som vi ville. Det här är vår tolkning.

LÄS ÄVEN: Här är tio nöjesevenemang i Ångermanland du inte får missa i februari

Annons