Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung man nära döden efter allergichock på behandlingshemmet: "Han kräktes och var blå i ansiktet"

En ung och svårt allergisk man vid Korpbergets behandlingshem på Svanö fördes dödssjuk i ambulans till sjukhuset. Orsaken var en miss vid matlagningen vid Korpbergets kök.

Annons

Läs mer: Nya ägare för två år sedan

Händelsen har nu anmälts enligt Lex Sarah, som ett "allvarligt missförhållande".

– Döden kom och vände, säger en släkting till den unga mannen.

Det var i torsdags förra veckan som det serverades pannkaka till de boende. Pannkakan var tillverkad på laktosfri mjölk. Men han är mycket svårt allergisk mot mjölkprotein så det slutade med en kraftig allergichock.

Ynglingen fick föras akut med ambulans till Sollefteå, där han lades i respirator och läget betecknades som kritiskt.

– Hans mamma ringde mig och var förtvivlad så jag åkte också till sjukhuset, säger släktingen.

Den unga mannen blev då snabbt sämre men hon satt hela tiden vid hans sida.

– De pumpade i honom flera morfinsprutor och flera adrenalinsprutor. Han var traumatiserad, kunde knappt andas och hade svår dödsångest.

Lyckligtvis kunde läkarna till sist häva chocken och han överlevde. Efter några dagar fick han också åka hem till sin familj i södra Sverige.

– Sjukdomstypen han har finns bara hos två personer i hela Sverige och han är mycket känslig. Nu törs han inte återvända till Korpberget.

Det här var dessutom andra gången på en vecka som han serverades samma pannkaka. Första gången upptäckte han själv att det var fel och spottande ut tuggan, varför reaktionen då blev lindrigare. Andra gången kunde han inte tro det var samma pannkakor han fick.

– Det värsta var också att personalen till en början inte fattade hur allvarligt det var, fast han kräktes och var blå i ansiktet. Hans mamma fick per telefon tvinga fram en ambulans.

Från Korpbergets sida har man skriftligt i Lex Sarah-anmälan poängterat att behandlingshemmets kök ägs av ett annat företag.

Efter händelsen har man, enligt anmälan, infört nya rutiner kring hanteringen av mat för personer med speciella behov. I just detta fall till exempel att inte frysa in överblivna pannkakor utan att de ska stekas samma dag som de serveras.

Dessutom ska kocken stanna kvar på arbetsplatsen längre än tidigare för att ha kontroll över läget och all mat ska märkas tydligt, står det i anmälan.

Korpbergets vd Bo Johansson kommenterar händelsen med att det lyckligtvis slutade bra för den drabbade, men hänvisar i övrigt till föreståndaren Christina Ångman, som inte heller har så mycket att säga.

– En Lex Sarah-anmälan är ju offentlig. Jag sitter just i en utredning om hur det kunde bli så här. Det är klart att vi ser över rutiner och vilka riktlinjer som ska gälla. I övrigt har jag inte så mycket att tillägga, säger Christina Ångman.

Läs mer: Mer som kan ge allergier