Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung förening med gamla rötter

Jag vet inte hur många föreningar det finns i Vibyggerå, men Käxeds Intresseförening är nog en av de yngre och mer aktiva föreningarna. Jag besökte dem, när de hade en städdag, och allt jag fick mig till livs då rymdes inte i ett vanligt Nära-reportage, så det får bli ett till.

Annons

Föreningen bildades 1989 för att arbeta med frågan om bättre väg ut till området med lyckat resultat. Tillfälle kom att skaffa en samlingslokal 2010, när EFS-föreningen upphörde och man köpte deras bönhus. Sedan dess har föreningsmedlemmarna gjort omfattande renoveringar både utomhus och inomhus, och det ser fräscht ut både inne och ute.

Föreningen omfattar byarna Dal, Käl, Käxed, Otterbäcken och Sund. Det benämns lokalt för Utafjärn.

Utafjärn är en inflyttningsbygd! Både fastboende och fritidsboende flyttar in. De fritidsboende är nu dubbelt så många som de fastboende.

Under de första åren hade man en hel del studiecirklar kring bygdens tidigare historia. De resulterade i en mängd småskrifter om bygden. De har funnits till försäljning och knyter på ett fint sätt samman nutid och dåtid. Man har också intervjuer med personer som levat i Utafjärn. Några rubriker är: Bybor berättar, Fiskare vid Norrfjärden, Fäbodar Utafjärn och Till Minne.

Man driver sedan några år ett projekt tillsammans med polisen som heter Grannsamverkan, som bygger på att man är observant mot det som verkar onormalt och meddelar polisen om man ser något misstänkt. Skyltar finns efter vägen för att tala om för besökare att här blir man observerad.

Föreningen ansvarar också för röjning och underhåll av Högakustenleden mellan Naturum och Entré Syd.

Sedan många år driver man ett kafé i Byagården under sommaren. Mar serverar hembakat bröd, våfflor och glass. Det är många som stannar till på väg ut till Entré Syd.

Under året används Byagården till olika aktiviteter. Det har varit studiecirklar, gymnastik, yoga, föreläsningar, utställningar, sång- och musikunderhållning, kurs i nätbindning, loppis och så vidare. Man har fester för medlemmarna ibland både höst och vår. Lokalen hyrs också ut till olika ändamål.

I sommar kommer det att bli premiär för något man nog inte kunde tänka sig för några år sedan. Det kommer nämligen en busslinje att trafikera sträckan Naturum Höga Kusten – Entré Syd. Det är en turistbuss, som kommer att gå ett antal turer om dagen från midsommar till skolstarten. Man har ett missvisande namn på turen. Skule ligger norr om Skuleskogen. Skuleberget ligger söder om, och det är där busslinjen går.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel