Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersökning: Svenskt skattegap ökar

Gapet mellan företagsskatterna i Sverige och EU-snittet har ökat till drygt 10 procentenheter då flera EU-länder har sänkt skattenivåer, visar en undersökning gjord av Pricewaterhouse Coopers och Världsbanken.

"Under det gångna året har 45 länder infört sänkta företagsskatter eller förenklade skatteregler, en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. Den vanligaste förändringen är sänkt bolagsskatt, vilket 20 länder har genomfört under året", skriver Pricewaterhouse Coopers i ett pressmeddelande.

Den svenska skattenivån, högst i Norden, hamnar enligt undersökningens beräkningsmodell på 54,6 procent, vilket ger Sverige plats 144 av 183 i undersökningen. EU-snittet ligger på 44,5 procent.

Lägst total skattekostnad i undersökningen räknas fram i Östtimor, där den uppges vara 0,2 procent. Sist i listan ligger Kongo-Kinshasa, med en beräknad skattenivå på 322 procent.