Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskor kan bli vårdens nästa stafettberoende: "Kommer bli en bristvara"

Både hyrläkare och hyrsjuksköterskor har blivit permanenta inslag inom sjukvården. Nästa steg kan bli hyrundersköterskor. Och kanske även hyrchefer.

Hyrläkare, även kallat stafettläkare, är ett av landstingens största bekymmer, eftersom det ökar kostnaderna samtidigt som kontinuiteten i kontakterna med patienterna försämras.

Läs också: Kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter att explodera – tredubbel ökning hittills i år

När hyrsjuksköterskorna gjorde sitt intåg sågs det länge som en marginell företeelse.

– Vi har ingen stor omfattning av att använda sjuksköterskor som stafetter vare sig i vårt landsting eller andra delar av Sverige. Det är inget stort problem även om det förekommer, sa landstingsdirektör Anders L Johansson i slutet på 2014.

Läs också: Elisabet Strömqvist (S): "Det där får man ta med en nypa salt"

Men utvecklingen blev en annan. 2010 låg Landstinget Västernorrlands totala stafettkostnader för hyrsjuksköterskor på 800 000 kronor, men redan under årets fyra första månader har samma kostnader exploderat till drygt 30 miljoner kronor i länet.

Inom bemanningsbranschen tror man på en framtida marknad för hyrundersköterskor.

– Ja, det är möjligt. Det finns redan, men det är ännu inte så vanligt. Vi får också förfrågningar ibland, säger Anna Hedvall, vd och grundare av Te Crea Care.

Varför kommer vi att få hyrundersköterskor?

– Att ha duktiga och erfarna undersköterskor är ingenting som finns i överflöd. Jag tror även att det här kommer att komma på chefsnivå. Att leda framtidens organisationer kräver utbildning, erfarenhet och mod, vi har redan haft några chefer ute och jag tror att det kommer att öka, säger Anna Hedvall.

Att det finns färre undersköterskor kan Landstinget Västernorrlands HR-direktör Victoria Sjöbom intyga.

– När vi skulle rekrytera sommarvikarier till Sollefteå sjukhus så fick vi ungefär hälften så många ansökningar till underskötersketjänsterna jämfört med året före, säger Sjöbom.

Läs också: Landstinget är arbetsgivaren som kan ge dig jobb – här är alla tjänsterna man söker

Och även vid Sundsvalls sjukhus märker man förändringarna.

– Det fattas redan sjuksköterskor, men undersköterskor kommer också att bli en bristvara, säger Maritza Villanueva Contreras, enhetschef för avdelning 44 på barnkliniken i Sundsvall.

Från fackligt håll ser man inte positivt på utvecklingen mot att en ständigt växande andel av vårdpersonalen befolkas av bemanningsföretag.

– Det ser jag med väldig oro på, oavsett om det gäller läkare, sjuksköterskor eller vilken yrkesgrupp det än är, för du tappar mycket av tryggheten i jobbet. När du jobbar som hyrpersonal då är du en kort tid på ett ställe och löser akuta situationer och sen snurrar du vidare. Patientsäkerhetsmässigt blir det brister, säger Anders Sandström, ombudsman för Kommunal i Västernorrland.