Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underkänt när felfria bilar besiktas

Annons

Svensk Bilprovnings nya utrustning för att mäta bilavgaserna digitalt fungerar inte som den ska för vissa bilmodeller. Bilar som fungerar klanderfritt har därför fått underkänt, vilket medfört extrakostnader för ägarna.

Problemet tycks gälla Volvos modeller S40 och V40, inga andra bilmärken eller modeller vad jag nu vet. Men det är klart att det ändå handlar om rätt många bilar, säger Hans Nordström, chef för Bilprovningen i Sundsvall/Timrå.

Flera bilar har blivit underkända på grund av att Bilprovningens dataprogram inte fått kontakt med fordonens styrdon till motorn. När ägarna sedan kört bilarna till en märkesverkstad för att få felet åtgärdat har beskedet blivit att det inte är något fel på bilarna, skriver Sundsvalls Tidning.

Bilprovningen i Sundsvall/Timrå överväger nu att återgå till den tidigare mätmetoden, att sätta in en mätsond i avgasröret.

Jo, det kan bli så, till dess vi får ordning på detta, säger Hans Nordström till tidningen.