Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underjordisk konst från Örnsköldsvik – utvalda konstnärer ska sätta sin prägel på Stockholms nya tunnelbanestationer

En ny tunnelbanelinje i Stockholm. Tolv stationer. Tolv konstnärer som ska ansvara för den konstnärliga gestaltningen.
Två av dem kommer från Örnsköldsvik – Irène Vestman och Helena Byström.

Två konstnärer från Örnsköldsvik har fått uppdraget att göra en konstnärlig gestaltning av varsin ny tunnelbanestation. Både Irène Vestman och Helena Byström är överväldigade.

– Det känns fantastiskt, lite svårt att ta in, säger Irène Vestman.

Den nya tunnelbanedragningen går från Kungsträdgården till Nacka och söderort. Sammanlagt tolv stationer ska utformas och gestaltas utifrån ett konstnärligt perspektiv. 681 konstnärer var intresserade – tolv valdes ut av en specialtillsatt jury.

Irène Vestman har knappt hunnit smälta beskedet. Efter en utdragen process där hon skickat in material och skisser i omgångar, samt arbetat i fyra månaders tid med en prototyp till sin tunnelbanestation, kom beskedet häromdagen.

– Det är verkligen omtumlande. För mig är det en gammal dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Tunnelbaneprojektet ska vara klart år 2025. Konstnärerna ska snart få veta vilken tunnelbanestation som blir deras.

– Mycket beror ju på hur rummet är disponerat, var uppgångarna finns och annat. Men det får man arbeta med på plats; det som är roligt är att få vara med och aktivera hela rummet, väggar, golv och tak. Delarna kommunicerar med varandra och deras inbördes relation förändras när man rör sig i rummet. Då blir det nya samtal.

För bara ett och ett halvt år sedan ställde Irène Vestman ut på hemmaplan. Ett tungviktspussel av massiva betongskulpturer fyllde Brynge konsthall – ett hemligt alfabet, enorma bokstäver med gåtfulla innebörder. Nu ska bokstäverna åter komma till heders – i tunnelbanan.

– Jag har inte jobbat med hela bokstäver på länge, men det ska bli enastående roligt att få göra en t-banestation. Som att ha en utställning jämt, säger hon.

Ett lite märkligt sammanträffande är att även Helena Byström nyligen ställt ut i samma lokal – Brynge konsthall. I somras visade hon en serie fotografier på en välbesökt utställning samt hade nypremiär på operateatern Blånagla.

– Det känns lite overkligt alltihop, säger hon.

– Uppdraget är jättestort, men också väldigt inspirerande. När jag gjorde skisserna var jag tvungen att haka upp det hela på något, och det blev vatten; Stockholm är mycket vatten. Och vattnet i sig har ett så starkt symbolspråk – vi själva består till största delen av vatten, vattnet i oceanerna förbinder kontinenter med varandra.

Hon tänker utnyttja vattnets hypnotiska inverkan i en konstnärlig installation vars exakta utformning inte är klar.

– Kanske blir det rörlig bild, med eller utan ljud, kanske fotografier, det beror på stationen. Rummets utformning är viktig.

I faktarutorna här intill kan du se konstnärernas egna ord om sina projekt samt juryns motiveringar.

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

För färska kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook: