Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undantagstillstånd i orolig provins

Annons

Ledaren för den mäktiga klan som misstänks för massakern på 57 människor i provinsen Maguindnao i södra Filippinerna greps tidigt på lördagen. Senare utlyste president Gloria Arroyo undantagstillstånd i området.

Beskedet om undantagstillståndet kom sedan myndigheter fått rapporter om att väpnade grupper, lojala med klanen Ampautan, samlats för att sätta i gång ett uppror i protest mot att en av klanledarens söner åtalats för massmordet den 23 november.

Det rör sig om stora styrkor som verkligen kan genomföra våldsamma angrepp mot vem som helst i provinsen. Genom sitt stora antal är de verkligen ett hot mot provinsens säkerhet, sade generalen Victor Ibrado.

Mängder av vapen

Regeringens dramatiska åtgärd var också föranledd av att man i torsdags upptäckt stora mängder vapen i närheten av klanens högkvarter. Arsenalen var, enligt militären, tillräcklig för att beväpna en bataljon på 500 man.

Och på lördagen greps alltså även klanens överhuvud, guvernören Andal Ampatuan den äldre. Han fördes till husarrest i sitt hem strax innan gryningen, meddelade den militäre talesmannen Randolph Cabangbang.

Även en av hans söner, guvernör i ett muslimskt autonomt område i södra Filippinerna, greps och fördes till en arrestlokal på lördagen.

Tidigare hade klanledarens son, Andal Ampatuan den yngre, gripits för massakern. Han är åtalad för 25 fall av mord.

Ledare för angreppet

Flera vittnen har pekat ut just Ampatuan den yngre som ledare för massakern på de 57 människorna i en fordonskonvoj. Där färdades bland andra hustrun till en av hans politiska rivaler om guvernörsposten i nästa års val. Bland de dödade fanns även ett stort antal journalister.

Familjen Ampatuan har regerat i provinsen, som domineras av muslimer, i nästan ett årtionde. De har en privatarmé till sitt förfogande.

President Gloria Arroyo har använt muslimska klaner med egna arméer, exempelvis sådana som Ampatuan-familjen, i sin strategi att bekämpa muslimska rebeller vars mål är att bilda en egen nation i Maguindnao-provinsen och andra delar av ön Mindanao.

Kritiker menar dock att taktiken har skapat krigsherrar som agerar utanför lagen, och att massakern bara är ett av de mer dramatiska exemplen på brott som begås.