Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvskog toppnamn för S i EU-valet

Annons

Socialdemokraterna satsar åter på Marita Ulvskog som toppnamn i EU-valet. På plats två och tre på partiets EU-lista hamnar nuvarande EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson och Jytte Guteland, som tidigare varit SSU-ordförande.

Namnen finns på det förslag som partiets verkställande utskott lagt fram till partistyrelsen, enligt vad TT erfar.

Det vore kul att fortsätta att se hur vi klarar att vända både den demokratiska och ekonomiska krisen som finns i EU just nu, säger Marita Ulvskog.

TT: Vad kan EU-parlamentet göra åt den ekonomiska krisen?

Just nu handlar det om att lätta på trycket för krisländerna. De har sådana avbetalningsplaner på sina skulder att det är omöjligt för en del av dem att komma upp ur det svarta hålet. Det handlar om insatser från ECB (Europeiska Centralbanken), IMF (Internationella valutafonden) och naturligtvis också från EU-kommissionen. Vi måste igång med sociala investeringar och infrastrukturinvesteringar, säger Ulvskog. Stenhård besparingspolitik och massarbetslöshet innebär att folk röstar eller vänder sig i desperation till partier som Gyllene gryning i Grekland eller Le Pens Front national i Frankrike.

Ulvskog tror att det är åtgärder för att få fart på Europas ekonomi och som därmed skapar jobb i Sverige, som får väljarna att gå och rösta i EU-valet.

Marita Ulvskog valdes in i EU-parlamentet 2009. Hon har tidigare varit bland annat kulturminister och partisekreterare.

Även Centern fastställde på fredagen sin EU-lista. Besluten togs av partiets förtroenderåd. Listan toppas av nuvarande EU-parlamentarikern Kent Johansson, 61 år, från Skara. Kristina Yngwe, 30 år från Ystad, vann en omröstning om andraplatsen mot riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Centern har i dag en plats i EU-parlamentet och trots tredjeplatsen på Centerns EU-lista så har Federley hoppet kvar.

Jag tror att möjligheterna är alldeles lysande, säger han.

Federley har redan startat sin personvalskampanj. Han påpekar att han har en rutinerad kampanjstab bakom sig och att han redan i EU-valet 2004 fick 3 000 personröster trots en kampanj i mindre skala.

Nu ska jag bara växla upp det här. Nu är jag tio år framåt i tiden, med mer erfarenhet och kompetens och med ett större kontaktnät, säger Federley.

Socialdemokraternas mål i valet är att få mer än de sex mandat partiet har i EU-parlamentet i dag.

Nya namn bland de sex första på listan är ungdomsförbundet SSU:s förra ordförande Jytte Guteland, 34 år, och Aleksander Gabelic, 48 år. Gabelic har varit ordförande för FN-förbundet och suttit i riksdagen.

På sjunde plats hamnade Ellinor Eriksson, 25 år, förbundssekreterare i SSU.

Partisekreteraren Carin Jämtin uppgav vid en presskonferens att partikongressens mål om att minst 25 procent av namnen på olika valsedlar ska vara under 35 år, därmed är uppfyllt.

Mer läsning

Annons