Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ullacarin såg misstänkt ubåt i Ångermanälvens mynning – förhördes av försvaret

En misstänkt undervattensfarkost har observerats i farvattnen norr om Härnösand.
– Jag tror definitivt att det var en ubåt, säger Ullacarin Tiderman som har gjort liknande observationer två somrar i rad.
Försvarsmakten har utrett iakttagelserna och vill inte kommentera resultatet.

Ullacarin Tiderman är chefredaktör på SPRF-tidningen på Sveriges Pensionärers Riksförbund i Stockholm och sommarboende på Gammellandet några kilometer söder om Utansjö vid Ångermanälvens utlopp.

Det var lördagen den 25 juli i år som hon reagerade på rörelser cirka 50-100 meter ut i vattnet.

– Jag såg som en silverstrimma en bit ut som rörde sig från älvmynningen och ut mot havet. Vi var fyra, fem personer, vi sprang ner allihop och såg silverrännan.

– Det var absolut ingen säl. Rörelsen var så rak och så snabb. Sen kom svallvågor. Ingen båt fanns ute på vattnet.

– Det måste ha varit en undervattensfarkost av något slag. Den rörde sig i riktning mot Brudstenarna vid Vålön. Inget stack upp ovanför ytan, berättar hon.

Via ett sms till en kompis fick Allehanda kännedom om saken. När vi träffar Ullacarin Tiderman visar det sig att hon noterade en mystisk incident även i fjol.

– Det var i slutet juli då också. Jag stod vid stranden och såg plötsligt något i ögonvrån. När jag vände mig såg jag objektet försvinna.

– Det som hände sen var att det kom svall, kraftigare och högre svall den gången. Men det fanns ingen båt på vattnet.

Ullacarin Tiderman slog aldrig larm om någon av händelserna.

– Jag tänkte först, ska jag ringa försvaret? Men jag brydde mig inte. Tänkte äh, det är väl en svensk ubåt kanske.

– I fjol var jag ensam som såg. Då tänkte jag att ingen skulle tro mig.

– Men jag tror att det var en undervattensfarkost av något slag. Jag tror det var överdelen på en ubåt. Jag tar risken att folk tycker jag är dum i huvudet, säger hon.

Det är oklart om någon granne i området har sett något vid samma tidpunkt, strax före lunch på en klar och fin sommardag med god sikt.

Allehanda har förmedlat uppgifterna till försvarsmakten. Observationen viftas inte bort som ointressant. Tvärtom har Ullacarin Tiderman kontaktats och förhörts om vad hon sett.

Men resultatet och bedömningen lämnas inte ut.

– Vi beskriver inte hur vi jobbar. Vi är glada att folk lyfter luren. Vi uppskattar att folk hör av sig. Tyvärr kan jag inte kommentera mer, uppger Kim Settergren, verksamhets- och säkerhetsofficer, som skötte förhöret.

Andra i marintaktiska staben på försvarsmaktens högkvarter noterar att utredningen knappast är akut. En eventuell inkräktare hann försvinna långt från området innan observationen blev känd.

Marie Pilsäter på försvarsmaktens informationsavdelning uttalar sig inte om enskilda vittnesuppgifter.

Men ni har fått många tips i sommar?

– Det kommer alltid in mer tips på sommaren. Men jag har ingen statistik att redovisa. Efter ubåtsincidenten utanför Stockholm i höstas ökade tipsen. Hur tipsen fördelas geografiskt vet jag inte, säger hon.

Ullacarin Tiderman hade ingen kamera till hands när hon gjorde sina iakttagelser. Mobiltelefonen låg kvar i sommarstugan.

Men hon har för Allehandas räkning skissat vad hon såg vid båda tillfällena.