Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla Westman fortsatte vara nyfiken och intresserad av omvärlden i hela sitt liv

Ulla Westman, Prästbordet, en till storleken liten person men med ett ofantligt stort varmt hjärta för världens alla utsatta barn har lämnat oss.

Ulla som fyllde 90 år den 6 september 2019 och firade med en fest i hemmet, var fortfarande nyfiken och intresserad av omvärlden. Hon följde dagligen allt som hände via DN, ÖA och TV.

Ulla föddes i Marieberg och växte upp under enkla förhållanden. Hon tog som sin livsuppgift att ideellt verka för världens barn inom en mängd olika organisationer. Bland annat FN-föreningen, Babusjkagruppen, Chilekommittén, Världens Barn, Läkare utan Gränser, UNICEF. I FN-föreningens mellanamerikanska grupp arbetade hon bland annat tillsammans med Stefan Löfven och skickade skolmaterial till behövande barn.

Tack vare detta engagemang fick hon tillfälle att besökt Sri Lanka, Zimbabwe, S:t Petersburg, Leningrad, Cuba, Kanada, Ukraina, eller som Ulla själv sa, den enda världsdel jag inte har besökt är Australien.

Som privatperson var det bland annat Norge, Italien och Grekland som var de stora resmålen och förutom resande så var det vistelser i skog och mark, bär, svampplockning, böcker och virkning som upptog hennes lediga tid.

Ulla utbildade sig till kontorist och därefter till läkarsekreterare via Hermods och kvällskurser. Sitt yrkesverksamma liv avslutade hon som expeditionsföreståndare på den första vårdcentralen nere på Nygatan, där hon arbetad under åren 1971-1993.

Efter sin pensionering var hon bland annat verksam som kursledare i engelskundervisningen för vuxna på gymnasial nivå.

Hon var även en bland de allra första som 1973 flyttade in på Sörliden tillsammans med sin mor Hulda (Ulla var i många år en uppskattad styrelsemedlem i Hyresgästföreningen), en lägenhet där hon blev kvar i 46 år tills hon på grund av sjukdom fick ett boende på Prästbordet där hon fann sig väl till rätta i det småskaliga (8 boende på varje avdelning) och för de äldre välbekanta interiörerna.

Ulla som för sin ålder fått vara väsentligt frisk, uppskattade att kunna bo själv, få besök av sina närmaste släktingar, föreningsvänner, före detta kollegor och att ägna sig åt sitt stora intresse, vad som händer ute i världen.

Kusin Ingrid med familj