Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Linde har avlidit

Annons

Professorn, konstkritikern och jazzmusikern Ulf Linde har avlidit 84 år gammal. Ulf Linde, tillika innehavare av stol nummer elva i Svenska Akademien, gick bort efter en länge tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Konst är som albyl, bra för dem som behöver den. Så sade Ulf Linde redan på 60-talet. Starkt måleri jämförde han med att dra lakan. Klatschen var densamma.

Under ett halvt sekel var han referenspunkt i svenskt konstliv, som kritiker, intendent och ledamot i Svenska Akademien. Ulf Linde upphöjde konstkritiken till en egen konstart, skrev TT när han 1977 blev akademiledamot på stol elva efter Eyvind Johnson.

En konstkritiker var tvungen att investera sig själv och sin egen upplevelse i texten, menade han.

Bra konst liknade Ulf Linde vid en pupill:

Man måste känna att man är i kontakt med personligt liv. Pupillen är det viktigaste då människor möts ansikte mot ansikte. Men pupillen i sig är ju bara ett svart hål. Den är ingenting. Det är likadant med en tavla, den är ett svart hål där man möts, sade han i en intervju.

Thielska galleriet

Ulf Linde blev professor vid Konsthögskolan 1968, sju år senare intendent vid Moderna Museet och 1977 chef för Thielska galleriet i Stockholm, där han efterträddes av sin hustru Nina Öhman.

Bland Lindes böcker kan nämnas "Spejare" från 1960: I den "fick den svenska konstkritiken en på en gång analytisk och inkännande precision som den tidigare hade saknat", noterade Svenska Akademien.

Ulf Linde gjorde ingen hemlighet att han var djupt skeptisk mot stora delar av samtidskonsten. Under sin tid som intendent på Thielska galleriet satte han en heder i att lyfta fram det som han tyckte samtiden glömde bort. Konstvärldens jakt på det nya avfärdade han som ytlig, eller som han sade i en intervju med TT 2007:

Det som rör mig ordentligt är samtida med mig.

Mer läsning

Annons