Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ukraina i fokus på EU-möte

Annons

EU fortsätter att sätta press på Ukraina för att få till ett närmare samarbete. Bland annat kräver unionen att förra premiärministern Julia Tymosjenko släpps ur fängelse.

Tiden börjar bli allt mer knapp för Ukraina om det ska bli något långtgående partnerskaps- och samarbetsavtal med EU vid toppmötet i Vilnius i slutet av november.

De har ju ännu inte uppfyllt de krav som vi har ställt. Återstår att se om de gör det, säger utrikesminister Carl Bildt (M) inför dagens dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg med fokus på just Ukraina och övriga länder i det så kallade Östliga partnerskapet.

För att underteckna avtalet kräver EU ett frisläppande av förra premiärministern Julia Tymosjenko - något som myndigheterna i Kiev hittills motsatt sig.

Framför allt handlar det om att president Janukovytj ska fatta ett beslut. Han vet mycket väl vad som gäller, säger Bildt som åker direkt från Luxemburg till bland annat Ukraina för att upprepa EU:s ståndpunkt.

Bildt och polske utrikesministern Radek Sikorski kommer inte att träffa Janukovytj vid sin resa. I stället påpekas vikten av en "bred dialog" även med andra delar av det ukrainska samhället.

Man ska inte glömma att Ukraina också står inför en akut finansiell kris. Det är en politisk kris, det är en finansiell kris och det är en utrikespolitisk kris för ett viktigt europeiskt land, säger Bildt.

Ett alternativ som diskuterats är att Tymosjenko skulle få lämna sitt fängelse tillfälligt för att få vård utomlands - något som Bildt emellertid inte ser som tillräckligt.

EU-parlamentet har ju satt upp en mission med Pat Cox och förre polske presidenten Kwasniewski. De har ju att utvärdera detta, men deras bedömning har hitintills varit att detta icke uppfyller de krav som vi har ställt upp.

Även Cox och Kwasniewski kommer till Kiev i dag för att diskutera Tymosjenkos situation. "Tiden rinner ut för att säkra en hållbar lösning", heter det i ett uttalande från de två.

Duon ska träffa såväl president Janukovytj som Tymosjenko själv, som står under bevakad sjukhusvård i Charkiv.

Från EU:s sida vill man att den nu 52-åriga ex-premiärministern benådas för att få vård utomlands, medan det förslag som är uppe till parlamentsbehandling i Ukraina skulle innebära att hon tvingas tillbaka till hemlandet för att avsluta sitt straff när hon är frisk igen.

Efter mötet betonar Bildt att de två EU-parlamentarikernas diskussioner i Ukraina om Tymosjenkos eventuella släppande blir avgörande.

Det som är avgörande är att vi får ett grönt ljus från Pat Cox och Aleksander Kwasniewski. De sitter på detaljerna i den dossiern. Det sker fortsatta kontakter. De har fått ett förlängt mandat. Det är en juridisk och teknisk rätt komplicerad materia. Får vi ett grönt ljus från dem så är det ett grönt ljus, säger Bildt.

Att två ledamöter från EU-parlamentet får en såpass viktig roll i en EU-diskussion med tredje land tillhör inte vanligheterna.

Det är en innovation, men jag tror att den har visat sig rätt bra. Jag har haft löpande kontakt med framför allt Pat Cox om det här arbetet och jag är imponerad över hur de har lagt upp det, detaljkunskapen och detaljförhandlingarna som pågår.

Irländaren Cox, och talman i EU-parlamentet 2002-04, och polacken Kwasniewski, president i hemlandet 1995-2005, har mandat att förhandla fram till och med den 15 november.

Mer läsning

Annons