Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ukraina: EU-arbetet fortsätter

Annons

Trots avbrutna förhandlingar fortsätter arbetet för ett samarbetsavtal EU-Ukraina oförtrutet, försäkrar premiärminister Mykola Azarov i Kiev.

Jag understryker att förhandlingsprocessen om associationsavtalet fortsätter, och att arbetet med att föra vårt land närmare Europa inte stannar upp, sade Azarov vid ett regeringsmöte i dag.

Planen har länge varit att underteckna ett långtgående samarbetsavtal när EU och det så kallade Östliga partnerskapet håller toppmöte i Vilnius torsdag-fredag. Men Ukraina har avbrutit förhandlingarna, med hänvisning till relationerna till Ryssland.

EU-kommissionen föreslår lagom till toppmötet att EU ska öppna för visumfritt resande från Moldavien, ett av de länder som ingår i EU:s så kallade Östliga partnerskap. För att förslaget ska bli verklighet måste också medlemsländernas organ ministerrådet och EU-parlamentet få säga sitt.

De som ska kunna resa utan visum till är, enligt kommissionens förslag, moldaviska medborgare som har ett biometriskt pass. Det är pass som har persondata, som fingeravtryck, lagrade i ett chip i passet.

"Möjligheten att kunna resa utan visum till EU kommer ytterligare att underlätta kontakter mellan EU och Moldavien och kan stärka de sociala, kulturella och affärsmässiga banden" säger Cecilia Malmström, kommissionär med ansvar för migration och visumfrågor i ett pressmeddelande.

Sedan 2008 har Moldavien ett avtal med EU om förenklad visumhantering. Det innebär bland annat att avgiften för ett visum är lägre än det annars hade varit, samt att bland andra studenter, journalister, barn och pensionärer inte behöver betala för sina visum.

De senaste åren har omkring 50 000 viseringar gjorts för moldaver.

Mer läsning

Annons