Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uigurer deporterade till Kina

Annons

Kambodjanska myndigheter deporterade på lördagskvällen 20 muslimska uigurer tillbaka till Kina, sade en talesman för inrikesdepartementet i Phnom Penh.

Uigurerna hade flytt från Kina efter oroligheterna i somras i den kinesiska regionen Xinjiang. De ska ha smugglats in i Kambodja.

Såväl USA som flera människorättsorganisationer hade protesterat mot avvisningsbeslutet och vädjat om att uigurerna skulle få stanna. Det blev känt för ett par veckor sedan att de befann sig i Kambodja när de kontaktade FN för att beviljas flyktingstatus med motiveringen att de riskerar tortyr i Kina.

Närmare 200 människor dödades och 1 600 skadades enligt officiella kinesiska uppgifter i sammanstötningarna i juli mellan uigurer och hankineser i Xinjiang.

Före avvisningen sade en talesman för USA:s ambassad att det vore "mycket upprörande" att skicka tillbaka uigurerna med tvång.

Kambodja sänder de här uigurerna mot ett fruktansvärt öde, kanske avrättning och sannolikt tortyr, sade Amy Reger, forskare vid Washingtonbaserade Uighur American Association, till Reuters.

Hon jämförde med fallet Shahir Ali, en uigurisk politisk aktivist som flydde till Nepal 2000 och fick flyktingstatus av FN. Han tvingades tillbaka till Kina av de nepalesiska myndigheterna 2002 och avrättades ett år senare enligt statliga kinesiska medier.

Människorättsgrupper anser att Kambodja är bundet av en konvention från 1951 att inte återsända flyktingar till länder där de riskerar förföljelse. Kambodja är ett av två sydostasiatiska länder som har undertecknat konventionen.