Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD: Svenske diplomaten smutskastad

Annons

Den ryska nyheten om den svenska diplomaten som sålt nylonstrumpor i Moskva kan vara ett svar på en händelse som inträffade i förra veckan.

Enligt uppgift till TT greps då hustrun till en rysk diplomat misstänkt för snatteri i Stockholm.

Det är dock svårt för svenska UD att prata bort bilderna som sändes i den ryska tv-kanalen NTV på måndagskvällen. Bilderna visar inte bara när polisen slår till mot den 35-årige diplomaten då han försöker sälja strumpbyxor till en butik. De visar också hur han kränger varor direkt från bilens bagagelucka.

En svensk UD-källa beskriver för TT diplomaten som duktig, men aningen egen. UD:s presschef Anders Jörle vill inte kommentera mannens extraknäck i Moskva, men bilden som sprids via ryska medier säger inte allt, påpekar han.

Bilden som presenteras av ryska företrädare om den svenska diplomatens aktiviteter är enligt UD:s uppfattning inte en korrekt version av vad som hänt och delas inte av svenska regeringen, säger Jörle till TT. Det är tyvärr inte första gången som en kompetent och duktig medarbetare vid ambassaden drabbats av offentlig smutskastning som vi tycker är både motbjudande och svårförståelig.

Att de ryska myndigheterna väljer att sprida nyheten om den svenske diplomaten nu, kan bero på att hustrun till en rysk diplomat i fredags greps i Stockholm misstänkt för snatteri, uppger UD-källan.

TT har under eftermiddagen utan framgång försökt få den uppgiften bekräftad av Stockholmspolisen.

Den 35-årige svenske diplomaten är fortsatt anställd av UD och kommer enligt Anders Jörle att börja tjänstgöra vid UD i Stockholm vid årsskiftet.