Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U-länder splittras på klimatmötet

U-länderna har länge stått enade i klimatfrågan. Men nu är de på väg att splittras.

En stor klyfta har uppstått mellan de rika u-länderna med Kina i spetsen och de fattigaste länderna på klimatmötet i Köpenhamn.

Konflikten kom upp till ytan under onsdagen, på mötets tredje dag. Flera länder som hör till de mest sårbara vid kommande klimatförändringar - de afrikanska staterna och de små östaterna - föreslog då ett bindande tillägg till det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet.

Tillägget skulle innebära att Kina, Indien, Brasilien och andra snabbt växande jättar bland u-länderna skulle tvingas minska sina växthusgasutsläpp från och med 2013.

De fattiga länderna anser att den nuvarande utsläppsnivån är ohållbar och riskerar att utsätta dem för stora risker i en snar framtid.

Deras förslag innebar till en början bara en begäran om att problemet måste diskuteras. Men Kina, Indien och Saudi-Arabien reagerade omedelbart och lyckades blockera initiativet.

För tillfället är det oklart om det blir någon fortsättning. Men förslaget visar att u-länderna i realiteten inte är en homogen grupp. Hittills har man hållit samman av taktiska skäl för att kunna pressa i-länderna till eftergifter på ett effektivt sätt. Nu kan den fronten vara på väg att upplösas.