Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U-länder splittras på klimatmötet

Annons

U-länderna har länge stått enade i klimatfrågan. Men nu är de på väg att splittras.

En stor klyfta har uppstått mellan de rika u-länderna med Kina i spetsen och de fattigaste länderna på klimatmötet i Köpenhamn.

Konflikten kom upp till ytan under onsdagen, på mötets tredje dag. Flera länder som hör till de mest sårbara vid kommande klimatförändringar - de afrikanska staterna och de små östaterna - föreslog då ett bindande tillägg till det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet.

Tillägget skulle innebära att Kina, Indien, Brasilien och andra snabbt växande jättar bland u-länderna skulle tvingas minska sina växthusgasutsläpp från och med 2013.

De fattiga länderna anser att den nuvarande utsläppsnivån är ohållbar och riskerar att utsätta dem för stora risker i en snar framtid.

Deras förslag innebar till en början bara en begäran om att problemet måste diskuteras. Men Kina, Indien och Saudi-Arabien reagerade omedelbart och lyckades blockera initiativet.

För tillfället är det oklart om det blir någon fortsättning. Men förslaget visar att u-länderna i realiteten inte är en homogen grupp. Hittills har man hållit samman av taktiska skäl för att kunna pressa i-länderna till eftergifter på ett effektivt sätt. Nu kan den fronten vara på väg att upplösas.