Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska regeringen presenterades

Annons

Den nya tyska koalitionsregeringen tar form. Landet får sin första kvinnliga försvarsminister och socialdemokraternas ledare, Sigmar Gabriel, blir Angela Merkels vice förbundskansler och näringsminister.

Den tyska regeringen presenterades efter det att de tyska socialdemokraterna SPD i lördags röstade ja till en koalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

Det mest oväntade namnet på Merkels lista är kanske Ursula von der Leyen (CDU). Hon blir Tysklands första kvinnliga försvarsminister vilket tolkats som en antydan om vem Merkel kan vilja se som sin tronföljare.

Nuvarande finansministern Wolfgang Schäuble - som styrt Tyskland genom euro-krisen - sitter kvar på sin post, medan SPD:s partiordföranden Sigmar Gabriel blir vice förbundskansler och näringsminister. Han får därmed det tuffa jobbet att nedmontera kärnkraften till förmån för mer förnybara energikällor, ett beslut Merkel fattade efter Fukushima-katastrofen i Japan 2011.

SPD håller löftet om att hälften av dess ministerposter ska gå till kvinnor. Partisekreterare Andrea Nahles blir till exempel arbetsmarknadsminister och ska få till Tysklands första minimilön, ett krav som SPD hade för att ingå i koalitionen.

Frank-Walter Steinmeier (SPD) blir utrikesminister, samma post som han hade under Merkels första regeringsperiod 2005-2009.

Vi känner varandra väl, det borgar för fortsatt gott samarbete från svensk utgångspunkt, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Han är positiv till att Tyskland nu slipper nyval, men ser vissa problem med den tyska koalitionen - framförallt den ekonomiska politiken.

Till exempel det här med att sänka pensionsåldern: Där får man en signal som kan försvaga Tysklands konkurrenskraft. Men vad gäller utrikes- och Europapolitiken tror jag det blir en betydande kontinuitet.

Mer läsning

Annons