Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyska regeringen kluven om skatt

Tysklands nye, liberale biståndsminister kan ha hamnat på kollisionskurs med Angela Merkel. Orsaken är att han motsätter sig en skatt på finansiella transaktioner, så kallad Tobin-skatt, som Merkel uttalat stöd för.

Jag är klart emot en skatt på finansiella transaktioner som kan användas för att finansiera utvecklingsbistånd, sade Dirk Niebel, som representerar de företagsvänliga Fridemokraterna.

Ministern underströk att någon sådan skatt inte finns i regeringsuppgörelsen mellan Merkels konservativa parti och hans eget.

Det kommer därför inte att bli någon sådan skatt under den här mandatperioden, sade Niebel.

I höstas sökte förbundskanslern Merkel stöd från andra EU-ledare för att G20-mötet i Pittsburgh skulle anta ett förslag om en skatt på finanstransaktioner. Men hon lyckades inte övertyga de andra europeiska länderna.

Niebel vill även, enligt en artikel i nyhetsmagasinet Der Spiegel som publiceras på måndagen, att Tyskland drar sig ur en arbetsgrupp som Frankrike startat och där experter fått i uppdrag att utreda frågan om skatt på finanstransaktioner.

Tysklands nuvarande regering vill "sänka skatter" och inte uppfinna nya, menade Niebel som hävdar att det finns en överenskommelse med Merkel om hur utvecklingsbiståndet ska finansieras.

Tobin-skatten är döpt efter Nobelpristagaren James Tobin som föreslagit en skatt på finansiella transaktioner för att minska spekulationer på de globala marknaderna.