Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyska krigsfartyg har tester utanför Härnön

I samarbete med den tyska marinen bedriver Försvarets materialverk, FMV, hemlig övningsverksamhet i Bottenhavet utanför Härnösand.

– Jag har inga kommenterar, säger FMV:s kommunikationschef Toni Eriksson.

Förutom FMV är också rymdraketbasen Esrange i Kiruna inblandad.

Den tyska marinen väntas lägga till i Härnösand under torsdagen med två fartyg, dels korvetten Magdeburg och dels det avancerade depåfartyget Donau.

Under onsdagen var det knapphändiga uppgifter om övningen som pågår under några dagar. Enligt uppgift till allehanda.se handlar det om en avancerad övning där det gäller att testa ny militär utrustning men även civil utrustning för Esranges räkning.

Den tyska flottan har hört av sig till Härnösands hamn om möjligheten att lägga till i Djuphamnen.

Läs också:

– Men vi har ingen plats under den tid som det handlar om, säger Johan Steen i Härnösands hamn som har hänvisat tyskarna till Härnösands kommun som äger hamnområdet längs Skeppsbron på Härnön.

– Jag har träffat FMV och vi har jobbat för att hitta en positiv lösning. Vi har fått reda på att det handlar om ett område i Bottenhavet som lämpar sig väl för prover och övningar. Det handlar om provtider mellan en dag upp till veckor. Framförallt är det utländsk personal som är på plats och det betyder att vi får hit folk som bor här och det är bra för kommunen, säger näringslivschef Uno Jonsson.

Det aktuella området var tidigare övningsplats för KA 5 och finns utmärkt på sjökortet. Här har det under årtionden bedrivits skjutningar från kustartilleriets anläggningar.

– Det är ett unikt område. Det finns bara några få med liknande förhållande i hela Europa. FMV ser goda förutsättningar här i området, säger Uno Jonsson.

Läs också:

Det har gått 74 år sedan Härnösand hade ett marint besök från Tyskland. Den gången gästades staden av den tunga kryssaren Admiral Hipper i juli 1939, två månader innan andra världskriget bröt ut.

Jämfört med Hipper är Magdeburg och Donau att betrakta som små marina enheter med en vikt på cirka 2000 ton vardera och en besättning på totalt 100. Detta är att jämföra med Hippers 14 000 ton och 1400 man stora besättning.

De tyska fartygen kommer att lägga till vid utsprångskajen.

Läs också: